Vesti

0

Danas na Kosovu 29 novih slučajeva sa korona virusom, oporavile se 22 osobe

Autor: AP

Izvor: Beta

Danas na Kosovu 29 novih slučajeva sa korona virusom, oporavile se 22 osobe

Izvor: Foto: Pixabay

Istovremeno, danas su se po procedurama SZO oporavile 22 osobe, tako da je do sada ozdravilo 912 osoba.

Preminula je 31 osoba koja je imala i druge hronične bolesti, dok je broj aktivno zaraženih trenutno 320 osoba.

Pozitivni slučajevi danas su 15 iz opštine Vučitrn, 4 iz opštine Prizren, 4 iz opštine Priština, 2 iz opštine Kosovo Polje i po jedan slučaj u opštinama Oblić, Mamuša, Mitrovica i Orahovac.

Od 8. februara do danas u Laboratoriji NIJZ testirano je ukupno 16.905 osoba za koje se sumnja da su zaražene virusom SARS-CoV-2.

NIJZ 24 sata dnevno kontaktira i nadzire sve kontakte u slučajevima ranije zaraženih, obavezujući ih za samoizolaciju i traženje lekarske pomoći ako imaju simptome na COVID 19.

NIJZ i Ministarstvo zdravlja Kosova u saopštenju za medije ocenjuju da su od ublažavanja mera za prevenciju korona virusa pojavio veći broj zaraženih čime se povećava rizik od izbijanja epidemija u nekim opštinama na Kosovu zbog nepoštovanja mera koje su obavezne, kao što je nošenje maski i održavanje socijalne udaljenosti.

"Nepažnja nekih građana tokom ovih aktivnosti može povećati rizik od širenja infekcije dok je virus SARS-COV-2 prisutan i na taj način zdravstveni sistem može biti preopterećen nepredviđenim posledicama do toga da mogu ugroziti život građana. Apelujemo na građane, preduzeća, gastronomiju, da strogo poštuju fizičku distancu, upotrebu maski, dezinfekciju i ventilaciju prostorija, sprečavajući eventualno širenje zaraze i izbegavajući širenje u zatvorenim prostorima", kaže se u saopštenju.

Pozivajući nadležne organe da poštuju preporuke NIJZ i MZ ocenjuju da će se svako kršenje pravila smatrati pretnjom po zdravlje i život drugih.

"Niko nema pravo da rizikuje živote svoje rodbine, staraca i ljudi sa hroničnim bolestima zbog nepažnje i ne pridržavanja preporuka", kaže se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR