Svijet

Demokratski kongresmeni klečali skoro devet minuta u čast Flojdu

Demokratski kongresmeni klečali skoro devet minuta u čast Flojdu
Foto: Tanjug/AP | Demokratski kongresmeni klečali skoro 9 minuta u čast Flojdu

VAŠINGTON - Oko 20 demokratskih poslanika u američkom Kongresu, uključujući predsjednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, održali su minut ćutanja i simbolično klečali na jednom koljenu osam minuta i 46 sekundi kako bi odali poštu Afroamerikancu Džordžu Flojdu.

Flojd je preminuo 25. maja nakon što ga mu je jedan policajac koljenom pritiskao vrat osam minuta i 46 sekundi u Mineapolisu, što je izazvalo proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti širom SAD.

Demokratski poslanici klečali su noseći šalove sa motivima tradicionalne afričke odjeće, a potom predstavili prijedlog zakona za reformu policije, prenosi Si-En-Bi-Si.

Među onima koji su klečali u Holu emancipacije bili su i lider demokratske manjine u Senatu Čarls Šumer i bivši demokratski predsjednički kandidati Kori Buker i Kamala Haris, dodaje Skaj njuz.

Pelosi je pročitala imena Flojda i drugih ljudi koji su ubijeni tokom policijskog pritvora u SAD, nazvavši Flojda "mučenikom".

"Mučeništvo Džordža Flojda napravilo je promjenu u svijetu", rekla je kasnije na brifingu.

Ona je dodala da demokrate u Kongresu stoje uz one koji se bore za pravdu i akciju, pomenuvši i druge Afroamerikance za koje je rekla da su "mučenici" koji su preminuli zbog "policijske brutalnosti", dodaje Dejli mejl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije