Amfilohije: Nek ne muče moj narod, već neka to reše mojim likvidiranjem

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poziva crnogorske vlasti da "ne muče narod i sveštenstvo", već da to "reše njegovim likvidiranjem". Ja ih pozivam, pa neka urade to ako misle da time mogu da izleče ovaj narod od tog opakog virusa kojim smo zatrovani još od vremena one bezbožne ideologije, poručio je Amfilohije.

Povodom slave vaseljenskog radija Svetigora mitropolit Amfilohije je osveštao i prerezao slavski kolač u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Tom prilikom govorio je i o Zakonu o slobodi veroispovesti, litijama i privođenju sveštenika.

"Nažalost oni koji su na vlasti nastavljaju da podržavaju taj zločinački zakon i tvrde da svetinje koje su ovdje građene od apostolskih vremena i od vremena Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene ne pripadaju narodu već njima", rekao je Amfilohije.

Naglasio je da su se svi nadali da će posle devedesetih godina gonjenje i nasilje nad Crkvom prestati, ali se taj progon, kako kaže, "opet povampirio i u naše dane".

"I ja sam privođen na suđenje kao naslednik prošlih mitropolita, uhapšen je vladika Joanikije sa osam sveštenika. Evo i sada sveštenici u Baru su privođeni i kažnjavani samo zato što su služili službu Božiju i što su sa narodnom obavljali krsni hod - litiju, koja je svojstvena za Crkvu već dvije hiljade godina, a koja je kod nas otpočela na specifičan način prije godinu dana", naveo je mitropolit.

Poručuje da će se sa litijama nastaviti od naredne nedelje: "Nastaviće se ti sveti hodovi koji su hodovi mira koji pozivaju na bratsku slogu, na pomirenje braće, na zajedništvo, na ljubav, na iscjeljenje od onog najopakijeg virusa koji je ovdje vladao, virusa bratomržnje i bogomržnje."

Amfilohije je rekao da se crkva ponovo zaklinje da ne da svetinje i da je spreman na to da vlastodršci urade sa njim ono što su uradili sa mitropolitom Joanikijem, Arsenijem i Danilom.

"Spreman sam, ako misle time da će nešto da zadobiju. Pozivam ih da ne muče moj narod i sveštenstvo, već da to riješe mojim likvidiranjem. Ja ih pozivam, te drugove i gospodu, pa neka urade to ako misle da time mogu da izliječe ovaj narod od tog opakog virusa kojim smo zatrovani još od vremena one bezbožne ideologije. Dakle od Nedelje svih svetih molebni za spas svetinja, za pomirenje, za bratsku ljubav i slogu nastavljaju se u svim našim hramovima i crkvama širom Crne Gore. To od mene narod traži i ja sam dužan da ih ispoštujem", rekao je na kraju besjede mitropolit Amfilohije.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво