Razočaranje Grafosa (©Starsport)
Razočaranje Grafosa (©Starsport)

Vrteška na Čika Dači i pad Grafičara sa čela PLS-a

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.06.20. | 19:31

Slađan Nikodijević sa dva gola u drugom poluvremenu za preokret i ostanak bodova u Kragujevcu – 3:2

Rokada na čelu Prve lige Srbije. Tamo više nije Grafičar, već Metalac, pošto je Radnički na Čika Dači uspeo da se u meču sa dva preokreta izbori za pobedu od 3:2 nad dosadašnjim liderom, sastavljenim od talentovanih, ali i kad je odbrana u pitanju još naivnih igrača sa zajedničkim snom: da dobace do prvog tima Crvene zvezde.

Dva su osnovna razloga za takav epilog. Jedan je svakako iskustvo Kragujevčana, prvenstveno trija Stevan Kovačević – Aleksandar Varjačić – Slađan Nikodijević. Superligaški klubovi bi posle večerašnjeg izdanja komotno mogli da razmisle o tome da svu trojicu povuku u elitni rang takmičenja. Mladi tim Grafičara prosto nije znao kako s trozubcem koji zajedno broji 91 godinu.

Izabrane vesti

Drugi razlog ostanka bodova u Kragujevca jeste porozna odbrana Zvezdine filijale. Da nije bilo 20-godišnjeg Strahinje Savića među stativama poraz bi verovatno bio i ubedljiviji. Posebno u prvom poluvremenu mučili su se gosti pozadi, ali je Savić skidao šuteve prvo Varjačića, pa Nikodijevića, na kraju i maestralac pokušaj Kovačevića iz slobodnog udarca.

Osokoljeni Savićevim intervencijama Grafosi su uspeli da se dignu iz nokdauna u koji ih je bacio pogodak Vladimira Ćirovića na odličan lob pas Kovačevića već u 10. minutu. Stefan Dabić je zakasnio da pokrije protivničkog igrača i Radnički je poveo, međutim, radost nije dugo potrajala. Prvo brzonogi Stefan Cvetković u 23. minutu pogađa za izjednačenje, potom i odličan centaršut Juga Stanojeva u 43, uspavani štoperi Radničkog i Nikola Krstović sam kao duh na petercu za preokret i vođstvo Grafičara od 2:1. Drugi pogodak Krstovića otkako ga je zimus zbog mršave minutaže Zvezda poslala na kaljenje u Prvu ligu Srbije.

Sve je u tom trenutku izgledalo idilično za goste, međutim, u nastavku je već pomenuto iskustvo Kragujevčana izbilo na površinu. Ili bolje reći obrnuto. Tim Milije Žižića se povukao u defanzivu, a nema tu dovoljno utakmica u nogama da bi znali Grafosi kako da se brane čitavih 45 minuta. Varjačić i Nikodijević su umeli to da kazne. Dva odlična centaršuta ovog prvog i dve sjajne reakcije nekadašnjeg napadača Radničkog iz Niša bile su dovoljne za novi preokret i vođstvo od 3:2 već posle 65 minuta igre.

Gosti iz Beograda nisu još stigli da se naviknu na takve fudbalske obrte, pa u samom finišu meča nismo od njih videli mnogo toga. Možda samo želju. Istina, impozantno je na momente delovao 19-godišnji zadnji vezni iz Kenije Ričard Odada – stasom malo podseća na Atletikovog Tomasa Parija – umeo je povremeno da potencijal demonstrira i Strahinja Eraković, ali kad se prime tri gola ne možemo da govorimo o nekom blistavom utisku.

S druge strane, napadači u finišu bez ideje uprkos jalovoj inicijativi, kao da su se ispucali već u prvom poluvremenu, a i tada je Radnički imao više prilika i na kraju se zasluženo probio do osmog mesta na tabeli. Prvih pet su mu svakako van dometa, ali prema novim propisima Fudbalskog saveza Srbije ako neko odluči da ne igra Superligu njegova zamena biraće se po najvišoj novčanoj ponudi.

Ne treba ni da podsećamo da bi baš Grafičar mogao da odustane zbog kontroverzi koje bi izazvala promocija Zvezdine filijale u elitu. Doduše, u klubu još nisu prelomili, ali na kraju krajeva - Grafičar je tu da razigrava potencijalne Zvezdine prvotimce, a ovi koji su sada tu imaju još da uče.

PRVA LIGA SRBIJE - 28. KOLO

Petak

Zlatibor Čajetina - Trajal 1:0 (1:0)

/Đakovac 2/

Subota

Bačka - Novi Pazar 4:0 (0:0)

/Đorđević 57, 69, 82, Velemir 85/

Dinamo Vranje - Zemun 0:2 (0:1)

/Đalović 30, Crnomut 85/

Kabel - Radnički Pirot 0:0

Sinđelić - Kolubara 1:3 (0:0)

/Vrastanović 51 - Milisavljević 59, Denić 64, 70/

Nedelja

Smederevo – Žarkovo 3:3 (3:1)

Metalac – Budućnost Dobanovci 1:0 (0:0)

/Katanić 86p/

 Ponedeljak

Radnički Kragujevac - Grafičar 3:2 (1:2)

/Ćirović 10, Nikodijević 59, 65 - Cvetković23, Krstović 43/



tagovi

Grafičar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara