Književnost

Nakon burnih reakcija javnosti Desanka Maksimović ostaje u lektiri

Nakon burnih reakcija javnosti Desanka Maksimović ostaje u lektiri
Foto: N.N. | Burne reakcije javnosti urodile plodom: Desanka Maksimović ostaje u lektiri

Desanka Maksimović je najzastupljenija pjesnikinja u školskim programima i to će uvijek i biti, saopštio je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije, dok je na vanrednoj sjednici Nacionalnog prosvjetnog savjeta Srbije većinom glasova odlučeno da poezija omiljene srpske pjesnikinje ostaje u punom obimu školskog programa kao i do sada.

"To znači da će u programu četvrtog razreda ostati zbirka 'Tražim pomilovanje', a u trećem 'Izbor iz poezije'", rekao je dr Radivoje Stojković, predsjednik Nacionalnog prosvjetnog savjeta iz Beograda.

Pomenuto saopštenje i vanredna sjednica uslijedili su nakon burnih reakcija stručne i najšire javnosti na prijedlog da se izbor poezije Desanke Maksimović i njena čuvena zbirka "Tražim pomilovanje" ne izučavaju u trećem i četvrtom razredu gimnazije, nego u prvom i drugom.

Na ovaj prijedlog komisije, koju je imenovao upravo Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a koji je usvojen od strane Nacionalnog savjeta još u februaru tekuće godine, prva je javno reagovala Zadužbina "Desanka Maksimović".

Bura negativnih reakcija uslijedila je nakon što je u "Prosvetnom glasniku" od 2. juna objavljen školski program za četvrti razred gimnazije bez čuvene zbirke "Tražim pomilovanje".

Svetlana Šeatović, direktorica Zadužbine "Desanka Maksimović", ovu odluku nazvala je zločinom protiv književnosti, a slične njenom mišljenju bile su i reakcije uglednih književnika Matije Bećkovića, Ljubomira Simovića, Milovana Danojlića, Aleka Vukadinovića, Rajka Petrova Noga, Miroslava Maksimovića i mnogih drugih. Pored književnika oglasili su se i studenti književnosti, univerzitetski profesori i razna književna udruženja, koja su "tražila pomilovanje za Desanku Maksimović". Stvar je otišla toliko daleko da su na račun komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije stizale u najmanju ruku uvredljive poruke. Čuvenu pjesnikinju branile su čak i političke stranke, a premijerka Srbije Ana Brnabić na Twitter nalogu napisala je da Desankina djela nikad neće biti izbačena iz školskog programa.

Epilog ove priče, međutim, kaže da djela Desanke Maksimović niko i nije želio izbaciti iz školskog programa, nego da ih je na račun poezije drugih pjesnika želio prebaciti u niže razrede gimnazije.

Opravdane ili ne, burne reakcije javnosti potvrdile su da Desanka Maksimović sa razlogom zauzima najviše mjesto u srpskoj književnosti, te da su njena djela odavno dio kolektivnog identiteta uvijek spremnog na obmanu, ali i odbranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije