Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
OBAVEZNO TESTIRANJE PACIJENATA Zbog novih slučajeva zaraze korona virusom u UKC Tuzla POOŠTRAVAJU MERE

OBAVEZNO TESTIRANJE PACIJENATA Zbog novih slučajeva zaraze korona virusom u UKC Tuzla POOŠTRAVAJU MERE

Zbog usložnjavanja epidemološke situacije u Tuzlanskom kantonu uzrkovane korona virusom Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva danas je održao sednicu na kojoj je usvojen niz zaključaka. Između ostalog, u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli i dalje će na SARS-CoV-2 morati biti testirani svi pacijenti koji se primaju na hospitalizaciju.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
virus korona UKC Banjaluka Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija
virus korona UKC Banjaluka

U protekla 24 sata u Tuzlanskom kantonu potvrđeno je 17 novih pozitivnih slučajeva na korona virus, a od toga su dva vezana za Univerzitetski klinički centar u Tuzli.

Naime, reč je o jednom lekaru iz Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju te pacijentu koji je sinoć primljen u Kliniku za interne bolesti zbog infarkta. Prilikom prijema ovaj pacijent je testiran na korona virus, a njegov nalaz je bio pozitivan.

Zbog trenutnog usložnjavanja epidemiološke situacije Krizni štab Ministarstva zdravstva TK danas je usvojio zaključak kojim se stavlja van snage odluka o tome da se pacijenti u Univerzitetski klinički centar u Tuzli primaju bez testiranja na SARS-CoV-2. To znači da će svi građani kojima je potreban bolnički tretman uz redovnu trijažu biti testirani i na ovaj virus.

Pročitajte još

Ranije je za Klix direktor tuzlanskog UKC Vahid Jusufović potvrdio da se zaraženi lekar trenutno nalazi u kućnoj izolaciji, a testiranju su podvrgnute i sve kolege sa kojima je bio u kontaktu. Ostale smene su na poslu.

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK naložio je menadžmentu UKC Tuzla da zbog pojave pozitivnih slučajeva u ovoj ustanovi zadrži trenutni nivo aktivnosti na 30 posto.

– Upozoravamo građane, ustanove, institucije, privredna i druga društva, sve poslodavce na području Tuzlanskog kantona na obavezu korištenja ličnih zaštitnih sredstava – maske, u zatvorenim javnim prostorima, kao i pri okupljanju na otvorenim javnim prostorima, što je deo preporuka i naredbi federalnog ministarstva zdravstva – istakli su u zaključku.

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK će, ukoliko dođe do daljnjeg pogoršanja epidemiološke situacije na području TK, predložiti ponovno uvođenje svih potrebnih restriktivnih mera za koje je ovlašten naredbom Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 29. maja 2020. godine – naveli su iz ovog štaba.