Treća ruka - hidraulična: Naučnici napravili robotsku ruku sa tri prsta VIDEO

Istraživači sa Šerbruk univerziteta u Kanadi su još jednom pokazali šta je moguće uz kreativnost i znanje.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2020.

15:40

Default images

Oni su napravili hidrauličnu robotsku ruku, koja koristi tri prsta za izvršavanje raznih zadataka.

Ova robotska ruka ima tri "brzine", odnosno tri stepena pokretljivosti, a može da se kreće do 3,4 metra u sekundi i da diže pet kilograma. Sama ruka je teška isto koliko i ljudska, ali to je prvenstveno zato što je povezana sa snažnim spoljnim izvodorom napajanja, koji joj može ograničiti pokretljivost.

Postoji ogroman niz stvari koje bi ovaj uređaj mogao da obavlja u budućnosti, a tu spadaju oponašanje ljudskih pokreta, brže obavljanje poslova poput branja voća ili slikanja, piše The Verge.

Možda bi mogla da se koristi i kao svojevrstan "asistent", pridržavajući predmete u radionici ili donoseći alate. Na kraju krajeva, jedna od upotreba bi mogla da bude i prosto probijanje zidova (ne preporučujemo).

Naravno, robo-ruka nije bez nedostataka. Trenutno je najveći problem veliki spoljni izvor napajanja sa kojim je stalno povezana. Međutim, ukoliko je koristitte dok radite samo u jednom mestu (na primer, u nekoj radionici), onda vam možda to i neće toliko smetati.

Važno je,ipak, da napomenemo kako su sve ovo samo hipotetički slučajevi upotrebe. Tehnologija još uvek nije spremna za korišćenje u fabrikama ili radionicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: