Društvo

Usložnjava se situacija u TK: 17 novih slučajeva zaraze virusom korona

Usložnjava se situacija u TK: 17 novih slučajeva zaraze virusom korona
Foto: N.N. | Usložnjava se situacija u TK: 17 novih slučajeva zaraze virusom korona

TUZLA - U Tuzlanskom kantonu u protekla 24 sata došlo je do usložnjavanja epidemiološke situacije. Testirano je 49 osoba i 17 je novozaraženih na području Živinica i Tuzle. U TK trenutno su aktivne 44 osobe zaražene korona virusom.

Riječ je o 15 novih slučajeva koji su vezani za klaster u Živinicama u naselju Suha, dok su dva odvojena u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

U UKC je potvrđen kod jednog uposlenika srednje životne dobi iz Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju UKC-a Tuzla.

Riječ je o ljekaru iz ove klinike koji je u kućnoj izolaciji, a testiranju su podvrgnuti zaposlenici koji su bili u prvom kontaktu.

Druga zaražena osoba u UKC je stariji pacijent koji je zbog srčanog bio na Klinici na interne bolesti.

„Činjenice ja da smo se opustili. Situacija nije zabrinjavajuća ali je ozbiljna.

Apelujem i tražim od građana, poslodavaca, vlasnika prodajnih, ugostiteljskih i svih drugih objekata da osobama koje nemaju adekvatnu zaštitnu opremu, ne dozvoli ulazak u javne zatvorene prostore. Prosto iz razloga da bismo spriječili širenje infekcije unutar populacije i šire društvene zajednice“, poručila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Čolić je naglasila da je UKC danas trebao se vratiti na prijašnji režim rada, međutim, zbog novonastalog pogoršaja epidemiloške situacije, ova zdravstvena ustanova radit će smanjenim kapacitetom. Isto tako, kazala je ministrica, krizni štab će tražiti veće prisustvo inspektora i policije na području cijelog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije