Izvor: B92

Još se čeka na zvanične protokole.

Tek poneka turistička agencija počela je da prodaje svoje aranžmane, a iako za većinu letnjih destinacija nisu poznati protokoli putovanja, kao ni to da li će i kada otvarati granice, najveće interesovanje putnika je za Grčku, Egipat, Tursku i Španiju. Agencija "Blig blue" prodala je jutros svoj prvi aranžman za Tursku, a narednih dana očekuju dobru prodaju, jer im je u prethodnih dve nedelje dosta ljudi pisalo i interesovalo se za uslove putovanja.

"Ne vidimo razlog da aranžman za Tursku ne bude realizovan, jer smo od partnera dobili jutros obaveštenje da će 15. juna da se otvore ka Srbiji, a da će Turkiš erlajns početi da leti ili 18. ili 21. juna. Dobili smo i protokol letenja, pa tako, osim obaveznih maski i rukavica u avionu, neće biti dozvoljeno unošenje ručnog prljaga u avion, nego ćete njega ili torbu iste težine moći da predate zajedno sa koferima", otkriva za B92.net Dušan Anastasov iz agencije "Big blue".

Anastasov se sa kolegama sprema na put kako bi se uverio u situaciju i procedure u Turskoj pre nego što stignu prvi putnici. Uveren je da će sadašnje mere biti još relaksiranije.

"Za sada još traže test na koronavirus za Tursku, ali velike su polemike u zemlji trenutno oko toga i verujem da će popustiti i sa time."

Ipak, većina agencija još čeka na zvanične protokole Egipta, Turske, Kipra i drugih zemalja kako bi mogli da koriguju cene koje stoje na njihovim sajtovima još od početka godine, kaže direktor Jute Aleksandar Seničić.

Foto: Printskrin/ TV Prva

Svi koji sada uplate aranžman dobiće novac nazad ako do putovanja ne dođe

"Koliko sam ja obavešten, nema još neke tražnje. Znam da agencija Filip travel ima prvo zakazano putovanje za 26. jun za Tursku. Čak i ako neko sad uplati to putovanje, a ne otvore se granice, taj putnik bi dobio svoj novac nazad, jer se na sva putovanja uplaćena posle 15. marta primenjuje Zakon o turizmu koji nalaže da se novac putnicima vrati", precizirao je Seničić.

Druga stvar je kod putovanja koja su uplaćena do 15. marta ove godine koja građani mogu da zamene nekim drugim putovanjem, a ako to ne žele, prema uredbi, novac mogu da dobiju u prvoj nedelji januara 2022. godine.

Ipak, mnogi će sačekati sa prodajom aranžmana, jer, kao što smo pomenuli, za mnoge destinacije ne postoje protokoli, a i svi čarter letovi su suspendovani.

"Čeka se potokol da bismo mogli da oglasimo čarter prevoz. Još ako ostane na snazi dogovor sa hotelima da popunjenost mora da bude 50 i više odsto, onda nema govora o postojećim cenama smeštaja. One će morati da budu menjane", naveo je prvi čovek Jute.

Da će cene i uslovi putovanja biti menjani u hodu potvrdio je i Anastasov.

"Pažljivom analizom informacija koje dobijamo od nadležnih institucija iz naše zemlje i zemalja gde naši turisti žele da putuju određujemo nove datume letova. Turizam je grana koja sa sigurnošću neće i ne može da stane. Verujemo u to da će turizam pobediti nevidljivog neprijatelja."

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.