Lončar: Nema smisla bilo šta pojašnjavati Crnoj Gori; Hrapović: Razumemo njegovu potrebu da se obruši na CG

Ministar zdravlja Srbije izjavio je da nema smisla pojašnjavati broj izlečenih pacijenata zemlji koja, kaže, nema rezultate, niti adekvatno znanje o virusu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.06.2020.

15:12

Lončar: Nema smisla bilo šta pojašnjavati Crnoj Gori; Hrapović: Razumemo njegovu potrebu da se obruši na CG
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Lončar je dodao da bi mogao da razume da je to pitanje postavila država poput Nemačke, koja ima ozbiljne rezultate u borbi sa kovidom 19.

"Pitaju neki drugi, ali da bi dobili odgovor, moraju da se kvalifikujuju znanjem i rezultatima, a Crna Gora za sada nije. Morate da testirate ljude, da imate laboratorije, da se razumete u to", rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa direktorima kovid-bolnica.

Ministar je naveo da pojašnjenje o porastu broja izlečenih od koronavirusa od Srbije traži država koja je od početka epidemije testirala onoliko koliko Srbija testira u tri dana (13.186) i koja, i pored toga, ima veći procenat smrtnosti od Srbije (2,78 odsto).

Lončar je naglasio da je ponosan na broj testiranih pacijenata, sačuvanih ljudskih života i na sve što je Srbija uradila tokom epidemije koronavirusa.

"Pomogli smo i mnogim ljudima iz Crne Gore. Da ulazim u priču sa nekim ko se ne razume u materiju, ko nema testiranih, ne znam da li ima laboratoriju ili bilo šta, mislim da nema nikakvog smisla", kazao je Lončar. Ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović izjavio je da su sve relevantne međunarodne institucije, pre svega one koje se bave zdravstvom, odale su priznanje Crnoj Gori zbog uspešne pripremljenosti i odgovora na kovid 19.

"Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, koji, podsećanja radi, gleda da nema Crnogoraca na funkcijama u zdravstvenom sistemu te zemlje, jer nisu naučili da pričaju srpskim jezikom, ponovo ima nešto da poruči i objasni. Ovoga puta ne o jeziku, nego o stručnosti i znanju u oblasti zdravstva. I dok čekamo vakcinu koju, kako ranije reče gospodin Lončar, srpski stručnjaci mogu da naprave protiv koronavirusa, crnogorski medicinski profesionalci u međuvremenu su preduzeli niz strateških, pravovremenih i odlučnih koraka koji za rezultat imaju činjenicu da smo najduže od svih evropskih zemalja odložili importaciju koronavirusa u Crnu Goru", izjavio je Hrapović.

Takođe, kako je naveo, znanje je dovelo je do toga da je Crna Gora prva zemlja u Evropi bez zaraženih kovidom 19, kao i da je rezultat svih sprovedenih mera i kraj epidemije, prenosi RTCG.

"Sigurni smo da gospodin Lončar to zna, ali razumemo njegovu potrebu da se ponovo obrušava na Crnu Goru i da uvredama, u jeku predizborne kampanje u Srbiji, stručnu i epidemiološku priču izmesti na politički teren. Ne dozvoljavamo vređanje naših zdravstvenih radnika i poništavanje naših rezultata, ma koliko to gospodinu Lončaru smetalo i ma koliko se trudio da ih ovakvim iznošenjem neistina i paušalnih ocjena dovede u pitanje", poručio je Hrapović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: