');
Blic Biznis

HRVATSKA KUNA ODLAZI U ISTORIJU U julu zeleno svetlo za uvođenje evra?

Iako je pre dva meseca naznačila mogućnost odgode ulaska Hrvatske u kursni sistem ERM II, agencija Fitch sada ipak veruje da će se proces uvođenja evra odvijati planiranim tokom, uprkos poremećaju koji je izazvala koronakriza.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Gradski prevoz u Zagrebu Foto: Mateja Beljan / RAS Srbija
Gradski prevoz u Zagrebu

U poslednjem izvještaju o stanju hrvatske ekonomije iznosi očekivanja da će evropske institucije nastaviti s procesom pristupa kursnom mehanizmu i bankarskoj uniji. Prema očekivanju te rejting agencije, Hrvatska će u trećem tromesečju, tokom letnih meseci, formalno zatražiti ulazak u bankovnu uniju i ERM II, čekaonicu za ulazak u evrozonu, u kojoj mora provesti najmanje dve i po godine.

Pročitajte još

Što se, tiče Hrvatske, ona je u potpunosti obavila preuzeti domaći zadatak: Vlada je još pre mesec dana izvestila da je ispunila akcijski plan od 19 reformskih mera, a ovih je dana i HNB je izvestio da je pet banaka uspešno prošlo test kontrole kvaliteta njihove imovine koju je sprovodila Evropska centralna banka. Sudeći prema izjavama hrvatskih čelnika, javlja Jutarnji list, Vlada će uskoro obavestiti evropske institucije o sprovođenjui svih mera, a ECB bi trebao upoznati zemlje članice eurozone o rezultatima procene kvaliteta imovine pet hrvatskih banaka.

Njihov pozitivan odgovor očekuje se do sredine jula, a nakon toga procedura nalaže slanje formalnog zahteva za ulazak u ERM II. Sudeći prema nezvaničnim informacijama, taj bi proces trebao biti završen idućih meseci, prenosi Dubrovački dnevnik.