Dostupni linkovi

Varhelji o pismima upozorenja EU poslanika na stanje u Srbiji


Evropski parlament
Evropski parlament

Iz kabineta Olivera Varheljia (Varhelyi) je za RSE rečeno da je evropski komesar “odgovorio ili će odgovoriti na tri pisma evropskih zastupnika”.

Grupa od deset evropskih zastupnika iz druge najveće grupacije u Evropskom Parlamentu (EP), Socijaldemokrate, uputila je pismo Varheljiju da bi mu skrenuli pažnju “na kritičnu političku situaciju sa kojom se Srbija suočava ovih dana”.

Prethodno su evropski liberali kao i grupa zastupnika iz različitig političkih grupacija uputili evropskom komesaru pismo slične sadržine.

“Na predstojećim izborima sada je važnije nego ikad da svi građani i politički akteri imaju potpuno poverenje u integritet izbornog sistema”, kaže se u pisanom odgovoru za RSE, iz preš službe,i dodaje da se predstojeći izbori u Srbiji moraju održati u skladu sa preporukama Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

U ovom pisnaom odgovoru se pozdravlja raspoređivanje tima stručnjaka iz ODIHR-a koji će posmatrati važne elemente izbora, kao što su medijska kampanja, finansiranje kampanje i izvještavanje o medijima.

Grupa socijaldemokratskih poslanika je ukazala u pismu na kršenje demokratskih procedura u Srbiji.

“Demokratija, koju snažno promovišu Evropska unija i njene države članice, sada je ugrožena od strane srpskih lidera i njihovih izjava”, upozoravaju evropski zastupnici u ovom pismu u koje RSE ima uvid.

Oni podsećaju evropskog komesara da su beogradske vlasti iskoiristile situaciju oko korona virusa, i donele odluku o održavanju izbora u periodu dok se zemlja još oporavlja od pandemije, bez prethodnih konsultacija.

“Nijedan posmatrač iz Evropskog parlamenta ne može da nadgleda izbore, a OEBS / ODIHR šalje samo ograničenu misiju. Stoga je vrlo teško zamisliti verodostojan politički glas na dan i uoči izbora, jer će procena ODIHR-a doći nekoliko meseci kasnije”, upozoravaju evropski zastupnici.

Oni ocenjuju da je interpartijski dijalog “bio dobar korak ka ravnopravnijem predizbornom stanju”.

“Međutim, informacije koje trenutno predstavlja srpska vlada i druge institucije pokazuju iskrivljenu sliku izbornog procesa”, podvlače oni u pismu dodavši da će glavni deo relevantne opozicije bojkotovati izbore, iako bi postizanje pravednog sporazuma, prema njima, moglo to sprečiti.

U pismu se skreće pažnja da situaciju još više otežava gotovo potpuna kontrola medija od strane vladajućih političkih stranaka koji nisu dostupni opoziciji i neuravnoteženo se izveštava o njoj.

Zastupnici druge političke grupacije u EP podsećaju Vareljija da je Fridom Haus (Freedom House) nedavno klasifikovala Srbiju kao „hibridni režim“, stoga su mišljenja da “bi održavanje izbora u takvom okruženju samo ojačalo nepravedan i nedemokratski sistem”.

Oni traže da EU deluje “na liniji fronta”, s ciljem da se obnovi demokratski sistem u Srbiji. Evropski zastupnici traže, kako su rekli, pravedniji izborni postupak i detaljniju kontrolu, “kako bi se sprečili korupcija i falsifikovani rezultati”.

Oni zahtevaju od Evropske komisije da pokaže da nije aktivna u toku predizborne kampanje niti podržava bilo koju politčku partiju, stoga predlažu Oliveru Varheljiju da u predizbornom periodu nema više javnih ceremonija potpisivanja grantova, kredita ili otvaranja novih projekata sa članovima Vlade Srbije.

Ovo je inače treće pismo koje evropski zastupnici šalju evropskom komesaru za proširenje upozravajući na stanje u Srbiji.

Krajem maja, evropski liberali su se pismom obratili Varheljiju upozorivši da će predstojeći izboriu Srbiji u postojećoj atmosferi biti "daleko od fer i demokratskih".

Pre toga, u aprilu, na istu adresu su se obratili evropsk zastupnici iz više politčkih grupacija, a koji se bave pitanjima regiona, i upozorili evropskog komesara za proširenje da je situacija u Srbiji u vezi sa poštovanjem Ustava i ljudskih prava - "izuzetno uznemirujuća".

Kabinet Olivera Varheljija se ni u jednom slučaju nije oglasio povodom ovih pisama.

XS
SM
MD
LG