"Orban nije otvorio spomenik s mapom 'velike Mađarske'"

Ambasador Mađarske u Beogradu Atila Pinter negirao je navode medija da je mađarski premijer Viktor Orban nedavno otvorio spomenik sa mapom velike Mađarske.

Izvor: 021.rs

Ponedeljak, 08.06.2020.

13:12

Foto: EPA-EFE / BALAZS MOHAI

Otvaranje spomenika bilo je u mestu Šatoraljaujhelju, na granici Mađarske i Slovačke.

Pinter je saopštenju objasnio da je Orban 6. juna održao govor kod spomenika 100. Državne zastave, delu spomenika Mađarska golgota, nakon čega je otvoren centenarijski spomenik Turul, na kojem nema spomen-ploče.

Spomen-ploča čija je fotografija objavljena u srpskim medijima postavljena je u oktobru 2017. godine na spomenik 100. Državne zastave i postavila ju je fondacija Patronus, naveo je Pinter. Pinter navodi da se Spomenik nacionalnog jedinstva, o kojem su mediji takođe pisali, a na kojem su ugravirana imena ukupno 12.500 gradova, sela i opština koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austrougarskoj, nalazi u Budimpešti i da još nije otvoren.

Mediji u regionu su juče preneli da je mađarski premijer Viktor Orban otvorio spomenik na kojem se nalazi spomen ploča sa mapom, na kojoj su i delovi Srbije. Kako su naveli, na spomeniku koji je Orban otvorio na granici Mađarske i Slovačke povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma, nalazi se i spomen-ploča sa mapom Mađarske iz vremena pre raspada Austrougarskog carstva, koja obuhvata delove Vojvodine i drugih delova Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: