Zvezda se zahvalila Šakoti: Čović o dolasku Obradovića, ABA ligi, Evroligi, finansijama...

Mi. Rogač/Novosti online

08. 06. 2020. u 12:45

Verujem da je javnost zainteresovana, ali mi sada nemamo šta da kažemo. Kada nešto bude, a verujem da će biti do kraja nedelje, bićete obavešteni - poručio je Čović

Звезда се захвалила Шакоти: Човић о доласку Обрадовића, АБА лиги, Евролиги, финансијама...

Šakota i Čović Foto: M. Vukadinović

ZAJEDNIČKA priča Crvene zvezde i Dragana Šakote na mestu prvog trenera je danas zvanično završena. Predsednik košarkaškog kluba sa Malog Kalemegdana Nebojša Čović saopštio je na konferenciji za medije ovu vest i najavio da će do kraja nedelje biti rešeno pitanje novog šefa stručnog štaba. Kao što se već danima pisalo, očekuje se da na klupu svakog trenutka sedne Saša Obradović. Šakota je na oproštaju dobio na poklon dres sa brojem godina (75) koje obeležava Zvezda u 2020.


- Gospodin Šakota neće više biti trener Zvezde - izgovorio je Nebojša Čović rečenicu koja se mogla i ranije naslutiti. - Kad je dolazio bio je takav dogovor. Moram da kažem da je to bio najteži momenat. Imali smo tada mnogo razgovora sa raznim trenerima, mnogi tada nisu hteli na klupu, a sada bi možda hteli. Neki nisu mogli jer su bili pod ugovorima, a jedan deo trenera se plašio da dođe u Zvezdu.



DVA MESTA ZA ABA LIGU ČOVIĆ je prokomentarisao i ulazak u elitu iz regionalnog takmičenja.
- Moramo da budemo vrlo oprezni, regularnost ABA lige mora da bude na veoma visokom nivou. Jer, ona nosi tu sreću ili nesreću da samo jedan tim ide u Evroligu. To je, po mom mišljenju, malo za ovaj region. Ali, mi ne pravimo te kriterijume i poštujemo odluke Evrolige. Pokušaćemo da dođemo do broja dva.

Ime Šakotinog naslednika Nebojša nije želeo nijednog trenutka da pomene. Poznato je da je u nedelju u Beograd iz Monaka stigao Saša Obradović, pa se očekuje da dogovor uskoro bude ozvaničen...


- Verujem da je javnost zainteresovana, ali mi sada nemamo šta da kažemo. Kada nešto bude, a verujem da će biti do kraja nedelje, bićete obavešteni - poručio je Čović. - Zahvalni smo Šakoti na svemu što je uradio. Postoji ponuda da ostane u klubu kao deo stručnog štaba. Nije bilo korektno što ste ga kao zdravog čoveka prozivali bolesnim, jurite ekskluzivu koja odlazi u rijaliti oblasti, ali i to mogu da razumem. Ne diže to baš toliko tiraž.


Osvrnuo se prvi čovek Zvezde i na sezonu koja je prekinuta. Zvezda je odlukom Evrolige ostala u tom takmičenju i od jeseni.


- Žao mi je što se ovako završilo, jer sam siguran da bi u završnici ABA i domaće lige Zvezda sigurno uzela dva trofeja da se nastavilo. Počeli smo da rastemo i u Evroligi, napravili smo 11 dobrih pobeda. Nemamo nikakav osećaj da je nama nešto poklonjeno. Da li je to umetnost ili nije zaključite sami. Mi smo napravili nešto što su bili naši ciljevi u okolnostima u kojima smo se našli.


Reč je preuzeo i iskusni stručnjak Dragan Šakota, koji je u Zvezdu stigao u novembru prethodne godine.


- Bio je veliki izazov da prihvatim poziv i da se vratim u klub 14 godina kasnije. Našao sam zajednički jezik sa svima, a naročito sa predsednikom Čovićem. Ne pamtim da sam sreo tim koji je kao ovaj bez zamerki u disciplini, nije bilo nezadovoljnih. Bio je to težak period gde su igrači odlazili, neki dolazili. Ostali smo bez Filipa Čovića, jednog sjajnog igrača. Kada sam došao bilo je mnogo posla da se stvari adaptiraju. Morali smo da menjamo sastav. Bili su mnogi problemi kako da se dođe do najbolje igre. U završnici smo delovali dobro. Nismo srećni što se ovako sve završilo. Ovo je mučan period kroz koji smo prošli, na nivou celog sveta. U karijeri nisam doživeo da se sezona ovako završi.



Dragan je posebno pohvalio kapitena Branka Lazića, kao igrača na koga uvek može da se osloni.


- Uglavnom su razlozi za ovakve rastanke neki problemi, ali ovog puta ne. Odlazim zadovoljan i biću u komunikaciji sa svima. Sa najvećim emocijama odlazim iz kluba. Mislim da moja uloga sada treba da bude poput misije u skraćenom periodu da pomognem. Nije mi ambicija da sedim na klupi. Imam šta da radim. - zaključio je Šakota.


UDAR OD DVA MILIONA EVRA

PRVI čovek crveno-belih očekuje tešku narednu sezonu kad su finansije u pitanju.

- Kada je reč o državnoj pomoći, ne pričam da smo nezahvalni na svemu što smo dobili, ali u ovakvim situacijama verujem da ćemo naići na razumevanje i od naše države - kaže Čović. - Ulazimo u veoma specifičnu sezonu i probaćemo da napravimo što je bolje mogući rezultat. Imamo 2,3 miliona evra direktnog udara i moramo da razmislimo kakav ćemo koncept da napravimo kada su ulaznice u pitanju. Imali smo 7.000 sezonskih karata za ovu sezonu i za novu će morati da imaju popuste oni koji su kupili za ovu. Kad je sastav u šitanju, videćemo kakvi su zahtevi novog trenera i stručnog štaba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SAMO

08.06.2020. 17:18

Minteresuje šta bi dotični govorio da je to bilo prošle godine kada je Budućnost igrala evroligu. I tada se vidi ko je ko!