Dostupni linkovi

Tači: Kosovo spremno da nastavi dijalog


Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci)
Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci)

Kosovo je spremno za dijalog sa Srbijom, izjavio je u ponedeljak predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci).

"Kosovu je jasno šta traži u dijalogu - recirpočno priznanje i ubrzavanje puta za članstvo u UN. Pre svega, Kosovo u ovom procesu je zajedno sa SAD i svim ostalim saveznicima", dodao je on na konferenciji za novinare u ponedeljak.

"Nemamo šta da oklevamo. To je jasan put u koji mi imamo i nadu i uverenje da će da se okonča po volji naših građana. Moramo što pre da se krećemo u tom pravcu kako bi što pre bili deo NATO-a i svih organizacija", dodao je on.

Tači je naveo da je odluka nove vlade Kosova od 6. juna o ukidanju recipročnih, trgovinskih mera Srbiji "odstranila svaki izgovor Srbiji koji je koristila za izbegavanje dijaloga sa Kosovom".

Naveo je i da će Kosovo istovremeno raditi i na implementaciji sporazuma postignutih početkom ove godine o avio liniji i autoputu između Prištine i Beograda, kao i o železničkoj liniji Kosova i Srbije u pravcu Evrope. Ti sporazumi postignuti su uz posredstvo specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela (Richard Grenell).

Tači je takođe rekao da unutrašnje jedinstvo garantuje potpuni uspeh u procesu dijaloga ali i da olakšava rad međunarodnih partnera Kosova.

"Mi kao Kosovo smo sva dostignuća postigli putem konkretne, direktne i jedinstvene podrške SAD i svih administracija u različitim vremenima. Samo očuvanje ovog specijalnog partnerstva garnatuje sigurnu budućnost za Kosovo", dodao je Tači.

Na pitanje novinara ko će voditi dijalog, on ili premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah), kazao je da je Kosovo naspram Srbije uvek bilo ujedinjeno i da je uvek bilo uspešno kada je tako nastupilo.

"Nismo u trci sa Srbijom već smo tu kako bi dopunili jedne druge, kako bi imali jasnu platformu kako napred, i kako bi se proces uspešno okončao od strane SAD, naravno i u koordinaciji sa EU, i kako bi imali recipročno priznanje, članstvo Kosova u međunarodne organizacije. Dakle to je cilj svih nas, ne trka među nama već dopunjavanje jedni drugih", naveo je Tači.

Nova Vlada Avdulaha Hotija je u subotu ukinula recipročne, trgovinske mere prema Srbiji koje je uvela prethodna, Vlada Aljbina Kurtija (Albin). Hoti je rekao da su time otklonjene prepreke u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Američka ambasada u Prištini pozdravila je odluku kosovskih vlasti o ukidanju svih mera Srbiji i navela da se raduje obnovi dijaloga sa Srbijom što pre moguće.

"Potpuno priznanje je u najboljem interesu Kosova i regiona kako bi se osigurala stabilnost i ekonomski prosperitet", dodaje se u izjavi Američke ambasade.

XS
SM
MD
LG