08. jun  2020. 11.52  →  16.56 | Izvor: Tanjug

Tači: Spremni za dijalog, sporazum moguć ove godine

PRIŠTINA -

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači rekao je danas da je Priština spremna za dijalog sa Beogradom i da taj proces ne bi trebalo da se odlaže, dodajući da veruje da bi sporazum mogao biti postignut u toku ove godine.

Tači je, na konferenciji za štampu, izjavio da bi moralo brzo da se krene u tom pravcu kako bi mogli da se pridruže EU i NATO. Naveo je da je optimista da će dogovor sa Beogradom biti postignut u toku ove godine.

hasim, taci

"Zahvalan sam vladi jer je uklonila izgovore koje je Srbija koristila da izbegne dijalog. Kosovo je jasno u onome što želi u dijalogu. Iznad svega, Kosovo je u ovom procesu zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i svim drugim saveznicima. Moramo što pre da krenemo u tom pravcu da bismo postali deo NATO i EU", rekao je Tači.

On je rekao da unutrašnje jedinstvo olakšava rad međunarodnih partnera, dodajući da je Priština spremna i da će raditi na tome da bude što jedinstvenije i ujedinjenije, prenosi Kosovo onlajn.

Dodao je da će Priština raditi na potpunom sprovođenju sporazuma potpisanih ranije ove godine.

"Nakon odluke vlade usledila je pozitivna reakcija Sjedinjenih Američkih Država. Sredstva MČ-a odmah su deblokirana. Stipendije koje su zaustavljene sada će biti vraćene. Treba donositi važne odluke. Takse i druge populističke odluke nanele su štetu institucijama i imidžu Kosova", naveo je Tači.

Baraljiu: Priština nije spremna za nastavak dijaloga

Politički analitičar Mazlum Baraljiu očekuje skori početak poslednje faze dijaloga Beograda i Prištine u okviru koje bi, kako kaže, trebalo da bude postignut konačni sveobuhvatni sporazum, ali postavlja pitanje koliko će on biti prihvaćen u Prištini imajući u vidu da se najveći deo opozicije tome protivi.

Baraljiu smatra da nova kosovska vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem neće uspeti da usaglasi stavove oko dijaloga sa opozicijom, napominjući da ona nikada nije bila jača.

"Klima nije takva da će se na Kosovu postići unutrašnji konsenzus. Međutim, predsednik ima uticaj na novoformiranu vladu jer je njegovim doprinosom ona formirana i izigleda da je želja Vašingtona i Brisela da sporazum bude sačinjen između kosovskog predsednika i predsednika Srbije", kaže Baraljiu za Kosovo onlajn.

Ukazuje na to da je zakonima predviđeno da spoljnu politiku tzv Kosova vodi vlada i ponavlja da će stavovi između pozicije i opozicije po pitanju dijaloga teško biti usklađeni.

On, međutim, ističe da su centri moći iz Vašingtona i Brisela uz novu vladu u Prištini, pa ocenjuje da će se naći neki model koji će omogućiti epilog dijaloga sa Beogradom.

Baraljiu smatra da Priština i Beograd do sada nisu bili spremni za nastavak dijaloga jer se Beograd bavio strategijskim planovima, a Priština imala unutrašnjih institucionalnih problema, kai i da je sada Beograd spreman za nastavak dijaloga, dok Priština, po njegovom mišljenju nije.

Srodne vesti