Dostupni linkovi

Vijetnam ratifikovao trgovinski sporazum sa EU 


Zastave Evropske unije i Vijetnama
Zastave Evropske unije i Vijetnama

Vijetnam je danas ratifikovao sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom koji će, kako se očekuje, podstaći proizvodni sektor i izvoz zemlje koja se se oporavlja od pada ekonomije izazvanog pandemijom korona virusa.

Poslanici su odobrili sporazum pošto su se prvi put od početka pandemije sastali u Narodnoj skupštini. Ugovor je potpisan u Hanoju u junu prošle godine, a Evropski parlament ga je ratifikovao u februaru.

Kada stupi na snagu narednog meseca, EU će ukinuti 85 odsto carina na vijetnamsku robu, postepeno smanjujući ostatak u narednih sedam godina.

Vijetnam će ukinuti 49 odsto uvoznih carina na izvoz iz EU, a ostatak će postepeno ukidati u periodu od najviše 10 godina.

Primena sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Vijetnama " ne može da dođe u boljem trenutku za Vijetnam koji je na putu ekonomskog oporavka posle višemesečnog zatvaranja zbog COVID-19"', rekao je ekonomista Pam Či Lan, bivši savetnik nekoliko vijetnamskih premijera.

Vijetnamu je prioritet bilo javno zdravlje i bezbednost od trenutka kada je korona virus buknuo u Kini.

Zatvorio je granicu sa Kinom u januaru, a sa ostatkom sveta u februaru, i uveo strogi karantin koji je trajao do kraja aprila.

Oštre mere su doprinele da se u Vijetnamu zarazi samo nešto više od 300 ljudi, bez ijednog smrtng slučaja i bez novozaraženih skoro dva meseca, ali zato su ograničenja kretanja robe i ljudi pogodili proizvodni sektor.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Pandemija je otkrila nedostatke u proizvodnom sektoru, jer i ako su fabrike u Vijetnamu bile bezbedne za otvaranje, one nisu mogle da rade jer nabavljaju sirovine iz Kine, posebno za velike izvozne proizvode u tekstilnoj industriji, obući i elektronici.

"Covid-19 je Vijetnamu dao tešku lekciju o zavisnosti od Kine. Takođe je pokazao da i druge zemlje, uključujući EU, trpe negativne posledice zbog prevelikog oslanjanja na Kinu u lancu proizvodnje, pa Specijalni trgovinski sporazum sa EU dolazi u pravo vreme kada su sve strane shvatile da treba da promene lanac snabdevanja i učine ga raznovrsnijim", rekao je Lan.

Posle trenda preseljenja proizvodnje iz Kine u druge zemlje, ubrzanog prvo kinesko-američkim trgovinskim ratom, a zatim pandemijom, očekuje se da će sporazum povećati konkurentnost Vijetnama u privlačenju investitora.

Vijetnam je drugi najveći trgovinski partner EU u jugoistočnoj Aziji, sa trgovinskim prometom koji je prošle godine dostigao 56 milijardi dolara, saopštio je nacionalni zavod za statistiku.

XS
SM
MD
LG