');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

POMILOVALI DESANKU MAKSIMOVIĆ? Posle bure zbog izbacivanja poezije slavne pesnikinje iz školskog gradiva, zakazan HITAN SASTANAK

Poezija Desanke Maksimović najverovatnije će biti vraćena u gradivo četvrtog i trećeg razreda srednjih škola, kazala je jutros u Jutarnjem programu Prve zamenica direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Desanka Maksimović Foto: Privatna arhiva
Desanka Maksimović

Govoreći o tome kako je uopšte došlo do izbacivanja Desankinih pesama, koordinatorka je objasnila da je stvar praktično bila tehničke prirode, te da je, kako bi ubacili nove pesnike u nastavni plan i program, a pošto su ograničeni brojem časova, neke od njih trebalo izbaciti.

- Ona (Desanka Maksimović) je zastupljena u svakom razredu osnovne škole. Dok nastavnici predaju o tome, naravno da upoznaju učenike sa ostalim delima Desanke Maksimović. Novi koncept programa nisu samo činjenice nego i problemski pristup - kazala je Miljić Subić.

Kako je navela, komisija ima pred sobom jako mali broj časova, ima postojeće pisce - Vasko Popa, Branko Miljković... ali nema Ivana Lalića koga treba uvesti u program.

Zamenica direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić
Foto: TV Prva / screenshot
Zamenica direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić

- Komisija nije čarobnjak, ima određen broj časova. Kada pogledate tih pet pesnika, da biste nešto uveli u program, nešto morate i da izbacite - kazala je Miljić Subić.

Na pitanje da li su ona i članovi komisije ponosni na odluku da se Desankina poezija isključi iz gradiva, kazala je da su to vrlo bolne i ograničavajuće odluke.

Pročitajte još

Ona je objasnila i na koji način funkconiše procedura po kojoj je doneta ovakva odluka.

- Ja sam pristala da Zavod bude glavno optuženi iako to suštinski nije tačno. Komisija zavoda koju ja sad ovde predstavljam, pravi predlog programa. Ovog puta smo imali kratko vreme, Ministarstvo je zadalo dva meseca. Dakle, mi daljemo predlog, taj predlog ide na Nacionalni prosvetni savet gde se razmatra, daje se mišljenje da li nešto zadovoljava ili ne zadovoljava kriterijume. Savet je dao pozitivno mišljenje, onda se desila pandemija, a program je otišao ka Ministarstvu prosvete koji je program odobrio. Nacionalni prosvetni savet je po hitnom postupku zasedao i doneo odluku koja će biti predstavljena javnosti - kazala je ona.

Pročitajte još

Sa njom u studio gostovao je i Bojan Đorđević, profesor Filološkog fakulteta koji je skrenuo pažnju na nekoliko problema u odgovoru koji su nadležni dale objašnjavajući ovakvu odluku.

- Problem je u tome što u odgovoru postoje nelogičnosti, a mislim prvo na jednu stvar koju je komisija, pišući te odgovore, navela: tamo se kaže da sa zbirkom "Tražim pomilovanje" učenici mogu da steknu pogrešno mišljenje o Desanki Maksimović. Ovo bi trebalo da bude strateška stvar, a zaboravljena je jedna važna karika između Desanka i učenika: profesor - kazao je Đorđević.