Ukidaju maske i plaćeno odsustvo: Crna Gora ublažila epidemiološke mere

V. KADIĆ

08. 06. 2020. u 06:51

Nacionalno koordinaciono telo donelo odluku o ublažavanju mera uvedenih zbog korone. U zatvorenim i otvorenim prostorima moguće okupljanje do 200 ljudi

Укидају маске и плаћено одсуство: Црна Гора ублажила епидемиолошке мере

SASTANAK Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti Foto Vlada CG

NACIONALNO koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) donelo je odluku da od danas prestaje da važi mera kojom je tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada jednom od roditelja, staratelja, hranitelja ili usvojitelja, ili samohranom roditelju deteta koje nije starije od 11 godina bilo obezbeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada, osim zaposlenih u određenim organima od posebnog značaja. Na predlog Instituta za javno zdravljeg NKT je odlučilo da prestane primena mere kojom je bilo obavezno nošenje zaštitnih maski. Ipak, nošenje zaštitnih maski, kako je saopšteno, ostaje obavezno za zaposlene i za pacijente u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, zaposlenim u javnim i privatnim ustanovama socijalne i dečje zaštite za smeštaj dece, odraslih i starih i za zaposlene i putnike u vozilima javnog prevoza - avionu, vozu, autobusu, kombiju, taksiju.

U privremenim preporukama IZJ, u cilju sprečavanja kovida 19, tokom održavanja javnih događaja i okupljanja, navodi se da najveći broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog - fizičke udaljenosti od dva metra među posetiocima je - 200. Taj broj je određen u odnosu na trenutnu epidemiološku situaciju, kao i kapacitet epidemiološke službe da adekvatno postupa u slučaju potrebe za traganjem za kontaktima i protivepidemijskim delovanjem i implementacijom meta. Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primenjivati između članova istog domaćinstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.

Prilikom sklapanja braka u matičnom uredu ili drugom zatvorenom objektu, potrebno je pridržavati se opštih mera za prevenciju prenosa zaraze. U zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maske za lice ili medicinske maske. Na ulazu u prostor i u samom prostoru na dostupnim mestima gostima i osoblju, treba postaviti dozatore s dezonfekcionim sredstvom za ruke. Preporučuje se na svadbama da se postavi pozornica za muziku na udaljenosti četiri metra od ostalih gostiju. Razmak od dva metra preporučuje se između izvođača i muzičara. Distanca se preporučuje i tokom plesa.

SKUPOVI

U PRIVREMENIM preporukama Instituta za javno zdravlje tokom održavanja javnih događaja i okupljanja navodi se da najveći broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog - fizičke udaljenosti od dva metra, jeste - 200. Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primenjivati između članova istog domaćinstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.

NA SAHRANU IZ SAMOIZOLACIJE

KADA je reč o sahranama, preporučuje se fizički razmak između osoba od dva metra. Obavezno je korišćenje maski tokom boravka u javnim zatvorenim prostorima. Potrebno je osigurati dovoljni vremenski razmak između sahrana kako bi se mogle sprovesti sve mere čišćenja i dezinfekcije prostorija u kapeli. Ožalošćenim osobama, članovima porodice kojima je propisana mera samoizolacije, treba omogućiti dolazak na sahranu i poslednji ispraćaj. Saglasnost izdaje nadležni sanitarni inspektor, navode iz Instituta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije