');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

PLJUSKOVI, PA TEMPERATURE PREKO 40 STEPENI Kakvo nas leto čeka i kada ćemo konačno moći da ODLOŽIMO KIŠOBRANE?

Kišno i promenljivo vreme, prema najavama meteorologa, nastaviće se sve do sredine jula. Ipak, toplo vreme sa visokim temperaturama i bez padavina očekuje nas od druge polovine leta.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kiša, nevreme, pljuskovi Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Kiša, nevreme, pljuskovi

Kako navodi meteorolog Goran Pejanović iz RHMZ-a, biće toplo i sušno tokom druge polovine leta, ali ne kao što je to bilo 2012. godine.

- Svakako da će biti toplije i sušnije leto nego prošle godine, međutim, ne kao 2012. kada je tadašnje suša nanela ozbiljne gubitke poljoprivredi - kaže meteorolog Goran Pejanović.

Temperature ovog leta biće oko prosečnih vrednosti za to doba godine. Čak do 15 dana u mesecu temepratura će biti viša od 33 stepena, dok će ostalih 20 do 25 dana biti preko 30 stepeni.

Pročitajte još

- Neće biti dugih vrelih talasa, pri čemu se podrazumeva da će temeprature prelaziti 40 stepeni nekoliko dana zaredom. U julu će biti svega dva do tri dana kada će temperature prelaziti 40 stepeni - rekao je za "Blic" profesor geografije specijalizovan za meteorologiju Marko Čubrilo.

JUN - KIŠNI DANI SE NASTAVLJAJU

Promenljivo vreme, temperature oko proseka, kratkotrajna kiša - ovako bi se, prema najavama meteorologa, ukratko mogao opisati jun.

- Tokom prve polovine juna biće veoma nestabilno vreme, sa čestim kratkotrajnim padavinama. Od druge polovine meseca očekuje se stabilizacija vremena i tada možemo da kažemo da će početi pravi letnji dani - rekao je Čubrilo.

Srednja temepratura vremena tokom leta biće do dva stepena iznad višegodišnjeg proseka.

- Temperature u nižim predelima kretaće se od 21 do 24 stepena, dok će one u brdsko-planinskim biti od 13 do 17 tokom juna meseca - rekao je meteorolog Goran Pejanović.

Kao najtopliji deo leta svakako će biti jul, tokom čije druge polovine će biti veoma suvo i sparno vreme.

AVGUST - I DALJE PROMENLJIVO

- U prvoj polovini avgusta još će se zadržati toplo i sunčano vreme, dok će kasnije ponovo početi promenljivo vreme sa kišom - dodaje Čubrilo.

Najviše temperature biće u gradovima na jugoistoku zemlje, dok će na zapadu i severu preovladavati pljuskovi.

- Zapadni deo Srbije i Vojvodine biće hladniji za nekoliko stepeni - kaže Čubrilo.

S obzirom na to da je nivo reka veoma nizak zbog velikih suša, ne bi trebalo da dođe do njihovog izlivanja, međutim, kiša eventualno može da podigne nivo planinskih potoka koji veoma brzo nabujaju usled malo veće količine padavina.

Visinski ciklon pod kojim je Srbija bila tokom druge polovina maja i početkom juna, promenio je svoj položaj, on je sada nalazi na Balkanu i više neće slati hladan vazduh ka našoj zemlji.

- Krajem jula i početkom avgusta mogući je toplotni talas koji se neće dugo zadržati - dodao je meteorolog Pejanović.

TROPSKI DANI

Broj tropskih dana tokom leta prema prognozama biće od 30 do 55, pri čemu se podrazumevaju temperature preko 30 stepeni, dok će broj tropskih noći biti oko 15 tokom čitavog leta.

Pročitajte još

- Beograd će imati nešto veći broj tropskih noći od ostatka Srbije, može se reći oko 25 - dodaje meteorolog Pejanović.

U nižim predelima kišnih dana biće od 18 do 28, dok će planinskim delovima zemlje taj broj biti nešto veći, oko 36 dana. Najviše sunčanih dana i visokih temperatura u regionu biće u predelima oko Jadranskog mora i Makedonije.

Inače, u narednih nedelju dana očekuje nas promenljivo oblačno i toplo vreme, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Narednih meseci visoke temperature širom Evrope

Delom Evrope, od juga Francuske pa do Ukrajine, prema prvim prognozama očekuje se vruće i suvo vreme, a najavljeni su i brojni toplotni talasi. S druge strane, opasnost od razornih požara meteorolozi najavljuju za Španiju i Portugal.

- Leto će biti vruće i većinom suvo, iako i dalje postoji mogućnost izraženih nevremena, većinom u planinskim predelima - stoji u prognozi.

Za razliku od juga, za područje od severa Francuske pa do severa Poljske predviđaju se razorne oluje.

Delom Skandinavije i baltičke regije očekuje se mirno leto, barem kada su nepogode u pitanju. Veći deo leta proći će sa prosečnim temperaturama uz mogućnost nekoliko blažih toplotnih talasa, najavio je meteorološki servis AccuWeather.

VIDEO: Ada Ciganlija - beogradsko more