Crna Gora će od Srbije tražiti pojašnjenje naglog povećanja broja izlečenih od virusa korona

Institut za javno zdravlje Crne Gore uputiće kolegama iz Srbije zahtev za pojašnjenje, nakon što je u subotu saopšteno da je u jednom danu izlečeno više od 4.000 obolelih od virusa korona, piše Antena M.
Crna Gora će od Srbije tražiti pojašnjenje naglog povećanja broja izlečenih od virusa korona
Foto: Marija Erdelji
Kako se navodi, to je izazvalo nevericu u Crnoj Gori i u regionu, imajući u vidu da je pre toga za dva meseca izlečeno oko 6.000 inficiranih.
 
Institut za javno zdravlje podseća da je predložio da se crnogorske granice otvore ka onim zemljama koje imaju nizak epidemiološki nivo rizika, koji je postavljen na 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.
 
S obzirom da nekoliko država u svetu ne prijavljuje broj oporavljenih, za njih nije bilo moguće izračunati broj aktivnih slučajeva, pa je Institut kolege u tim državama zamolio za pojašnjenje, kako bi se osiguralo da svi imaju jednaku mogućnost da doputuju u Crnu Goru.
 
"Zahtev za pojašnjenjem će biti upućen i Institutu za javno zdravlje Srbije", saopšteno je Anteni M iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.
 
U Institutu kažu i da je u narednom periodu moguća izmena metodologije.
 
"Čekajući jedinstveni stav Evropske unije po pitanju definisanja jasno kvanitifikovanih kriterijuma za otvaranje granica, vrlo je moguće da će u narednom periodu doći do izmene metodologije, kako bi se u obzir uzela dinamika epidemiološke situacije na terenu i ispoštovao konsenzus evropskih država koji će uskoro, nadamo se, biti postignut", navode u Institutu.
 
Podsetimo da je broj izlečenih pacijenata u Srbiji od virusa korona za samo jedan dan porastao za nešto više od 4.000, što je izazvalo mnoge nedoumice. Na sajtu Covid19.u petak je objavljeno da je broj izlečenih 6.931, dok je dan kasnije taj broj iznosio 11.056.
 
Ovo je, kako je objasnila zamenica direktora Instituta "Batut" i članica vladinog Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, usled nove reklasifikacije pozitivih na virus.
 
Kako je Krizni štab odlučio, kod asimptomatskih pacijenata dovoljan je jedan negativan PCR test, umesto dosadašnjih dva, da bi se osoba smatrala zdravom, dok je vreme praćenja toka bolesti, kod tih pacijenata, skraćeno.
  • Ma

    08.06.2020 18:18
    Ajde
    Koji moj mi njima da se pravdamo-pre ce biti da su oni lagali pa nam poslali zarazenu studentariju
  • C19

    08.06.2020 12:15
    Veliki Mag, Vučić, svojim nadprirodnim moćima jednostavno je oterao virus...
  • bogdan

    08.06.2020 11:39
    Crnogorci su samo izgovor.
    Grdno se varaju oni koji pre svega ne veruju da je krizni lekarski štab u sprezi sa Vučićem. S' čim ih li je samo kupio? Saznaćemo jednog dana ali ne od lažova. Drugo: Ovaj performans sa 4000 naprasno izlečenih pre svega doneće nove zaražene, a treće: ovo on radi radi izbora da nebi morao da ih odlaže jer sada jaše belog konja zvanog korona. Dakle neće da ispusti prednost koju je stekao dok je cela opozicija morala da sedi u kući.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.