Tekst objavljen: 06.06.2020 13:00        


Kriza izazvana pandemijom Kovid-19 uticaće na privredu Srbije prvenstveno putem prerađivačke industrije, pri čemu su od naročitog značaja izvoz i proizvodnja trajnih dobara, procenila je Svetska banka u danas objavljenom izveštaju

"Pandemija će u Srbiji najviše pogoditi prerađivačku industriju"

"Proizvođači-izvoznici zapošljavaju daleko najveći broj radnika od svih sektora na koje bi kriza mogla da utiče. Moglo bi doći do negativnog efekta talasa jer tražnja za izvozom pada a logistika (poput uvoza sirovina) postaje sve složenija.

Pored toga, tražnja za trajnim dobrima često beleži nagli pad u uslovima krize", navodi se u izveštaju Svetske banke u kojem se razmatra uticaj Kovida-19 na fiskalnu politiku, finansijski sektor, spoljnotrgovinski sektor i privatni sektor na Zapadnom Balkanu.

Ukazano je da u Srbiji skoro polovina svih zaposlenih u preduzećima koja izvoze radi u sektoru proizvodnje trajnih dobara, a 86 odsto proizvođača trajnih dobara takođe izvozi – što sve usložnjava moguće negativne efekte.

"Na polju usluga suočenih sa uticajem krize, prodaja proizvoda koji nisu neophodni za život predstavlja sektor sa najviše zaposlenih. Pa ipak, broj prijavljenih radnika u ovom sektoru iznosi tek oko jedne osmine broja zaposlenih kod proizvođača-izvoznika", naveli su stručnjaci Svetske banke.

U sektoru usluga zaposleno je manje radnika, ali će, kako su ocenili, negativne efekte ipak osetiti 90.000 zaposlenih u delatnostima koje se odnose na hranu i smeštaj i 120.000 u sektoru saobraćaja, dok većina preduzeća pogođenih krizom zapošljava manje od 50 radnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Privrednici će morati da prilagode poslovne modele 'novoj normalnosti'. Ova vrsta krize ima dve faze, epidemiju i oporavak. Međutim, s obzirom na rizik od više uzastopnih talasa Kovida-19, ove dve faze se mogu ponavljati. U prvoj fazi, neophodno je pružiti neposrednu podršku 'da se svetla ne ugase', a naročito da bi održive firme bile u stanju da zadrže ljudske resurse i talentovane radnike kako bi brzo mogle da dostignu pretkrizni nivo poslovanja u fazi oporavka", navodi se u izveštaju Svetske banke.

Dodaje se da bi "kreatori politika trebalo da ponude kako finansijsku, tako i savetodavnu podršku da bi privrednicima omogućili prilagođavanje novim poslovnim modelima. Pristup izvorima finansiranja ne bi trebalo da se odnosi samo na prevazilaženje problema sa likvidnošću, već i na obezbeđivanje dovoljnih iznosa sredstava za ulaganje u potencijalno rizično usvajanje novih tehnologija i inovacije".

"Neizvesnost koju donosi kriza izazvana Kovidom-19 može otežati pristup kreditima u privatnom sektoru. Među mogućim odgovorima na ovaj problem su kreditne garancije i prošireni programi kreditnog faktoringa. Podršku tim merama mogu pružiti savetodavne usluge za unapređenje poslovanja i pomoć za uvođenje inovacija i razvoj preduzetništva, koje mogu usmeriti preduzeća prema novim poslovnim modelima i tehnologijama tako što će im omogućiti pristup konsultantima, iskustvu i stručnim znanjima", ističe se u izveštaju Svetske banke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska banka ekonomska kriza ekonomija pandemija prerađivačka industrija procena svetske banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana