ORBAN NA FEJSBUKU PRISVOJIO RIJEKU Odgovor hrvatskog ministra prilično pomirljiv: Ne nasedamo na jeftine provokacije
Foto: EPA / Martin Divisek, Profimedia

bruka

ORBAN NA FEJSBUKU PRISVOJIO RIJEKU Odgovor hrvatskog ministra prilično pomirljiv: Ne nasedamo na jeftine provokacije

Hrvatska -

Mađarski premijer Viktor Orban na svom je Fejsbuk profilu objavio video s nedavnog otvaranja spomenika posvećenog 4. junu 1920., datumu koji Mađari smatraju jednim od najmračnijih datuma u svojoj istoriji jer je toga dana, nedugo nakon kraja Prvog svetskog rata, u palati Trianon u Versaju potpisan sporazum kojim je nakon raspada Austro-Ugarske znatno smanjena mađarska teritorija, piše Novi list.

U videu koji je Orban objavio na svojem Fejsbuku, jasno se vidi i ploča s natpisom na mađarskom jeziku “Rijeka - mađarsko more” koja je deo tog spomenika.

Mađarski čelnik između dva rata Mikloš Horti ušao je u savez s nacističkom Nemačkom, delom i kako bi povratio izgubljene teritorije. Novi sporazum potpisan 1947. potvrdio je ipak granice određene u Trianonu. Tokom 40 godina komunističke vladavine u Mađarskoj bilo kakvo spominjanje sporazuma iz 1920. bilo je zabranjena tema.

Nakon preuzimanja vlasti 2010., Orban je pokrenuo nametljivu “nacionalnu politiku” kojoj je cilj jedinstvo Mađara nakon onoga što on smatra “komadanjem” zemlje. 4. jun je proglašen “Danom nacionalnog jedinstva” pa se raznim školama, kulturnim i verskim grupama u dijaspori šalje izdašna finansijska potpora.

Milionima stanovnika drugih država, pripadnika mađarske manjine, dao je dvojno državljanstvo i glasačko pravo na izborima u Mađarskoj. Zauzvrat, su se u velikoj meri odužili glasanjem za njegovu stranku Fides.

Početkom juna Orban je na svom profilu, uoči državne mature iz istorije, podelio sliku mađarske teritorije pre Trianona.

Orbanova objava karte, koja obuhvata i hrvatsku teritoriju, izazvala je negativne reakcije u Hrvatskoj i Sloveniji.

Na Orbanovu najnoviju snimak otvaranja spomenika 4. junu 1920. reagobao je ministar prometa Oleg Butković.

"U ovome mandatu, Vlada nije, niti će nasedati na jeftine provokacije. Stavovi mogu biti različiti, ali istorija je istorija. Ne odobravam i osuđujem provokacije koje se tiču osnovnih načela državnosti kao što je teritorija. Rijeka, kao i cijelo područje Primorja, s obzirom na bogatu istoriju zaslužuje isključivo poštovanje i dijalog s ciljem napretka, a ne nacionalističko veličanje i simbolične provokacije. Rijeka je uz Istru prva pružila otpor fašizmu, stoga želim odnos prema njoj kakav i zaslužuje - državnički i pun poštovanja", napisao je Butković.

Kurir.rs/Jutarnji Foto: EPA / Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track