Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Посебан дан: Уз велику радост бројне Нишлије прославиле Духове - Силазак Светог духа на апостоле (ФОТО)

rssBookmark and Share

Ниш 07.06.2020. Јужна Србија Инфо

Свету архијерејску литургију, служио је Његово Преосвештенство, Епископ нишки Арсеније, уз сазлужење свештенства Епархије нишке.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Служба Педесетнице је посебна у Српској православној цркви, врло свечана и узвишена.

Силазак Светог Духа на апостоле, Педесетница или Тројица у народу, слава је нишког Саборног храма и ове године је обележена литијом нишким улицама, након чега је благосиљен и сечен славски колач.

Свечаној литургији присуствовали су и начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски, градоначелник Дарко Булатовић, председник Скупштине града Ниша Раде Рајковић као и генерал-потпуковиник Милосав Симовић, командант Копнене Војске Србије, др Драган Антић, ректор Универзитета у Нишу али и представници градских општина, установа и институција, као и бројне званице из јавног живота.

“Овај велики празник прославља наш Саборни храм али и наша црква, то је празник конституисања или установљења Христове цркве на земљи. Силаском духа светога извршава се она мисија због које је господ наш Исус Христ  дошао на земљу, а то је да  установи цркву своју која јесте место нашега спасења, место у коме се служе света литургија”, надахнуто је говорио Епископ нишки Арсеније, честитајићи славу свима.

Овогодишње обележавање славе Саборног храма је од посебног значаја јер је одржана традиционална литаја и прво кађање Града, након епидемије вируса корона.

“Саборни храм својим звонима данас објављује свету Педесетницу, рођендан цркве, победу цркве  и на неки начин победу града над пандемијом која нас је задесила. Данас смо први пут изашли са свечаном литијом, да прођемо градом, да га окадимо и благословимо и да  заиштемо благослов од Бога да нас срећа и добро здравље прате”, казао је отац Бранко Цинцаревић, старешина Саборног храма.

Домаћини славе били су др Драгана Петковић, директор Студентског културног центра Ниш, др Марјан Мишић, директор Гимназије „Светозар марковић“ и Иван Михајловић, директор Регионалне развојне агенције „Југ“. У прослави су учествовали НЦПД Бранко, Војни оркестар Ниш Копнене војске, као и ученици нишких основних школа.

“Изузетна је част бити домаћин славе Саборног храма обзиром на традицију и значај који храм има овај град. Као представник Гимназије “Светозар Марковић” у којој преко 50 одсто ученика слуша верску наставу, ово је част за све нас и наше ученике”, казао је Маријан Мишић, директор Гимназије “Светозар Марковић”.

Др Драгана Петковић, директора СКЦ-а Ниш је истакла да је установа коју она води први пут домаћин славе Саборног фрама, али да је за њих то велика част.

“Ово је велика част и за СКЦ али и за све студенте Универзитета у Нишу”, казала је Петковић.

Литија  је прошла Пријездином улицом, Обреновићевом, Тргом 14. октобар, па опет Пријездином, враћајући се у порту Саборног храма.

Славски колач је предат будућим домаћинима, Оливеру Пауновићу, директору „Сити маркетинга“, Срђану Савићу, директору Нишког културног центра и Зорану Стаменковићу и Дарку Пржану, приватним предузетницима. Захваљујем се и НЦПД "Бранко", који више од сто година учествује на сасалужењу својим појањем, изјавио је Преосвећени владика Арсеније.

Поред осталих у Литији су учесввовали и ученици Гимнанзије "Светозар Марковић", које је предводио професор веронауке, Иван Николић.


#   Ниш   СПЦ   Драгана Сотировски   Саборна црква   Драган Антић   Раде Рајковић   Милосав Симовић   Духови   Бранко Цинцаревић   Марјан Мишић   Владика Арсеније
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима