Obrazovanje

Univerzitet u Bihaću odredio kvote za upis, studenata sve manje

Univerzitet u Bihaću odredio kvote za upis, studenata sve manje
Foto: N.N. | Univerzitet u Bihaću odredio kvote za upis, studenata sve manje

BIHAĆ - Univerzitet u Bihaću odredio je kvote za upis u prvu godinu studija na ovoj visokoškolskoj ustanovi, pa je tako planirano da bude upisano ukupno 445 studenata, potvrdio je dekan ove ustanove Fadil Islamović.

On je istakao kako je plan odobrila Vlada USK te da će konkurs za upise biti raspisan naredne sedmice.

Inače, kada je riječ o pomenutom broju, treba istaći kako je gotovo za polovinu manji u odnosu na planove iz ranijih godina, a razlog je drastično smanjenje interesovanja za studije na Bihaćkom univerzitetu.

"Planiramo upis 360 redovnih studenata, 55 samofinansirajućih i 30 vanrednih na svih sedam fakulteta. U ovome trenutku ne možemo sa sigurnošću reći kakav će biti odziv", istakao je Islamović.

On je dodao da će se, ukoliko upis na pojedine fakultete i odsjeke bude manji od 70 posto, morati pristupiti alternativnim rješenjima kao što je pridruživanje takvih odsjeka nekom sličnom smjeru.

Pretpostavlja se kako će i ove godine najveće interesovanje biti za upis na Fakultet zdravstvenih studija, gdje svake godine bude ispunjena kvota studenata.

Dekan Tehničkog fakulteta u Bihaću Atif Hodžić ističe kako su proteklih godina bili primorani da znatno smanje svoje upisne kvote.

"Nažalost, najveći broj studenata s područja Unsko-sanskog kantona koji žele studirati tehničke fakultete odlučuje se za studij u Sloveniji, jer u toj zemlji nude našim studentima besplatno školovanje", kaže Hodžić za "Nezavisne".

Uzroci znatno smanjenog interesa za studiranje na Univerzitetu u Bihaću su višestruki, a jedan od njih je da sve veći broj mladih ljudi iz Unsko-sanskog kantona nakon okončanja srednjoškolskog obrazovanja odlazi van granica BiH. Dobri poznavaoci situacije na Univerzitetu u Bihaću, međutim, smatraju kako su ovakvoj situaciji u proteklom periodu kumovala neka negativna dešavanja vezana za ovu visokoškolsku ustanovu, što je doprinijelo padu rejtinga ove ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije