Ostali sportovi

Memić pliva do norme za Tokio

Memić pliva do norme za Tokio
Foto: N.N. | Memić pliva do norme za Tokio

Osvajanje norme za Paraolimpijske igre u Tokiju 2021. je cilj koji je pred sebe u ovoj godini stavio Nermin Memić, najbolji paraplivač BiH.

Bh. reprezentativac nakon više od dva mjeseca pauze izazvane pandemijom virusa korona početkom juna vratio se u Olimpijski bazen "Otoka" u Sarajevu. Jedini paraplivač iz BiH sa ostvarenom normom za nastup na Evropskom prvenstvu planiranom u ovoj godini u Portugalu uvjeren je da će uz stručni štab i adekvatne treninge uspjeti napraviti istorijski podvig.

"Evropsko prvenstvo trebalo je biti održano u maju. Zbog poznatih razloga odluka o novom terminu trebalo bi da bude donesena do septembra. Prema nekim informacijama koje imamo, to će biti decembar, što meni daje sasvim dovoljno vremena da formu dovedem na željeni nivo i spreman otputujem na evropsku smotru", kazao je Memić.

Član Plivačkog kluba SPID iz Sarajeva i najbolji sportista BiH u Izboru "Nezavisnih novina" i BHRT-a u 2018. godini i tokom pandemije vrijedno je radio onoliko koliko su mu to mogućnosti dozvoljavale.

"Radio sam svakodnevno suhe treninge. Takođe, klub je, kako za mene, tako i za sve svoje ostale članove, organizovao redovne online treninge. Mi s radom praktično nismo stajali nikako. Imali smo punu podršku kluba i trenera, a nedostajao je samo rad u vodi. Sada smo se konačno vratili i u bazen i idemo još jače ka cilju. U Portugalu vjerujem da mogu isplivati finale i normu za Paraolimpijske igre u Tokiju. Uz malo sreće možda mogu i više od toga, ali ćemo o tim višim dometima detaljnije moći pričati za nekoliko mjeseci, dok vidim kako se sve odvija u bazenu. Pokušaću svakako i da nastupim na još nekim takmičenjima do EP", kazao je Memić. 

Plivački klub SPID jedini je u BiH koji radi sa osobama s invaliditetom, kojima su ujedno u ovom sportskom kolektivu omogućen i besplatni treninzi. Klub trenutno okuplja veliki broj sportista s različitim vrstama invaliditeta, te svih starosnih uzrasta. U cilju podrške ovoj kategoriji ljudi PK SPID uporedo kroz projekte radi i skijanje, korektivnu gimnastiku, te online treninge u vrijeme restrikcija zbog pandemije.

"Projekat 'Inkluzivna škola sporta' se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu - ReLOaD koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu s općinom Stari grad Sarajevo. Zahvalni smo im što nam daju podršku kojom pomažemo osobama s invaliditetom kroz sport. Plivanje je jedini sport kojim se sve osobe s invaliditetom, bez obzira na oblik i dijagnozu, mogu baviti, a trudimo se da ih što više uključimo i u ostale sportove koliko je god to moguće", rekao je Amel Kapo, selektor paraplivačke reprezentacije BiH i šef stručnog štaba PK SPID.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije