Kadrovi bivšeg Arsenala oživljavaju brodogradnju u Srbiji

Bivši direktor tivatskog Arsenala kupio je brodogradilište u Apatinu i obnavlja ga sa grupom radnika iz Boke, pišu podgoričke Vijesti.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 07.06.2020.

15:33

Kadrovi bivšeg Arsenala oživljavaju brodogradnju u Srbiji
Ilustracija: Epa/DAVID CHANG

Kompanija "Arsenal Rem" iz Kraljeva bivšeg tehničkog direktora vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu, mornaričko-tehničkog pukovnika u penziji Vasilija Pecića, i za koju radi jedan broj bivših inženjera i iskusnih majstora tivatskog Arsenala, dobiće podršku Vlade Srbije da obnovi i razvije brodogradnju u toj državi.

To je obećala premijerka Srbije Ana Brnabić koja je nedavno posetila Apatin i tamošnje brodogradilište na reci Dunav, a čiji je "Arsenal-Rem" vlasnik od prošle godine.

"Brodogradilište u Apatinu je dokaz koliko su važne domaće investicije. Od avgusta 2019. konačno smo imali jako dobru privatizaciju i zahvalila bih kompaniji ‘Arsenal Rem’ iz Kraljeva i celom timu i porodici Pecić, jer su pokazali ne samo interesovanje, već i hrabrost da uđu u ovako ambiciozan projekat”, rekla je Brnabićeva.

Kompanija "Arsenal Rem" Kraljevo, a koja ima i istoimenu crnogorsku kćerku kompaniju u Tivtu, za 2,1 miliona evra je lane kupila Brodogradilište Apatin koje je nakon niza neuspjelih privatizacija završilo u stečaju. U nabavku nove opreme za brodogradilište firma je u međuvremenu uložila 800.000 evra.

"Kada već nismo uspeli da spasimo brodogradnju u Tivtu i Crnoj Gori, bar da Tivćani probaju da spasu brodogradnju u Srbiji”, komentarisao je Pecić ovaj poslovni potez za Vijesti.

On je proteklih desetak godina, od kada je zatvoren Arsenal u Tivtu i Jadransko brodogradlište Bijela, nastojao da preko svojih firmi iz Kraljeva i Tivta održi kontinuitet brodograđevne i brodoremonte delatnosti u Boki koja ima viševekovnu tradiciju, a ukazivao je na to da za to nije bilo razumijevanja kod crnogorske Vlade. Svi Pecićevi predlozi da se makar deo kapaciteta Arsenala ili Bijele sačuva i nastavi brodograđevna delatnost su odbijeni sa obrazloženjem, kako je rečeno, da budućnost Boke i Crne Gore nije u industriji, već dominantno u turizmu.

Dobrim majstorima plate i do 1.200 evra

Apatinsko brodogradilište bilo je najveće rečno brodogradilište u bivšoj Jugoslaviji, i drugo po veličini u Evropi. Osnovano je pre tačno 100 godina i bilo je sa 800 radnika najveći poslodavac u tom vojvođanskom gradu i jedan od najuspješnijih izvoznih kolektiva u Srbiji.

Raspolaže tehničkim kapacitetima koji su omogućavali da se u njemu grade rečni, ali i morski brodovi različitog tipa i namena - od tankera i balk kerijera, preko tegljača, potiskivača, barži, plovnih bagera i plovila za naftnu i ofšor industriju, dužine do 135 metara i veličline do 6.000 tona deplasmana. Sagradilo je više od 400 brodova.

Gotovo potpuno ekonomski uništeno brodogradilište, ali koje je sačuvalo glavne tehničke resurese - među kojima i sinhrolift, Pecić je proteklih meseci počeo da vraća u život.

Trenutno u brodogradilištu radi 20 stalnih radnika, ponovno su počeli remonti rečnih brodova i plovila, ali su planovi "Arsenal Rema” ozbiljniji, pa je tako Pecić već sklopio sporazum o saradnji sa Srednjom tehničkom školom u Apatinu gde će biti uveden sistem dualnog obrazovanja mladih za deficitarna zanimanja u brodogradilištu, prvenstveno zavarivače i brodomontere. Ta kompanija je zavarivačima ponudila početnu platu od 600 evra, ali ona zavisno od njihove veštine i toga da li mogu da vare prohrom, aluminijum i slične lake ili legirane metale, iznosi i do 1.200 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: