Tompsonu ipak dozvoljen koncert u Mariboru, imaće pravo i da tuži Sloveniju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije poništilo je zabranu koncerta hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona u Mariboru, a tu odluku osudio je Savez Srba Slovenije, kao i pojedini slovenački političari.
Posle žalbe, koju je uložio organizator Tompsonovih koncerata u Sloveniji, hrvatskom pevaču je ipak omogućeno da održi koncert.
 
​Tompson je trebalo da nastupi još u maju u Mariboru, ali zbog zabrane gradskih vlasti to se nije desilo. Sada, međutim, osim što će pevač moći da održi koncert, imaće i pravo da tuži Sloveniju "zbog poslovnog gubitka" od oko 150.000 evra koliko je procenjeno da je izgubio otkazivanjem koncerta.
 
Za sve je "kriv" član 42 Ustava usklađen sa evropskim pravom, koji određuje da je svima zagarantovano pravo na mirno i javno okupljanje, a drugo obrazloženje se odnosilo na "nedovoljno" argumenata za zabranu koncerta Tompsona, jer, kako se navodi, nije bilo "konkretnih dokaza da ima radikalni odnos prema Srbima i da ga na njegovim koncertima publika bodri, jer uzvikuje i veliča ustaške zločine".
 
​Danijel Igrec, jedan od predstavnika Saveza Srba Slovenije, u izjavi za "Sputnjik" osudio je dozvolu održavanja koncerta Tompsona, naglasivši da je to izazvalo mnoštvo negativnih reakcija kako u delu slovenačke političke scene, tako i među običnim stanovništvom.
 
"Najoštrije smo osudili odluku nadležnog ministarstva jer ona za nas predstavlja nipodaštavanje dostojanstva ne samo srpske, već i svih ostalih zajednica u Sloveniji, pa i samog slovenačkog naroda koji je i sam bio žrtva ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata", naveo je Igrec.
 
On je istakao da ih je posebno neprijatno iznenadilo i to da je odluka o održavanju koncerta donesena uprkos jasnim i nedvosmislenim upozorenjima slovenačke policije da koncert predstavlja događaj visokog bezbednosnog rizika, ali i protivno odlukama upravnih organa koji su stav o zabrani koncerta usvojili na osnovu jasnih uputstava Upravnog suda Slovenije.
 
"Smatramo da je nedopustivo da država koja je i sama bila žrtva agresora tokom Drugog svetskog rata pruža gostoprimstvo osobama koje propagiraju nacističke simbole i ideologiju Nezavisne države Hrvatske", ukazao je Igrec.
 
On je naglasio da svaki poklič ili poruka tokom tih koncerata kojima se veličaju fašizam i zločini nad srpskim i drugim narodima predstavljaju direktan udar na sve žrtve NDH i šalju negativnu sliku o poštovanju ljudskih prava u jednoj državi.
 
"Nastupi Marka Perkovića Tompsona imaju za cilj reviziju istine i iskrivljanje nepobitnih istorijskih činjenica. Podsećam da su upravo na osnovu ovih okolnosti koncerti Marka Perkovića Tompsona zabranjeni u većini zemalja članica EU, koje počivaju na poštovanju demokratskih vrednosti, vladavine prava i osnovnih ljudskih sloboda", istakao je Igrec.
 
Na vest o Tompsonovom koncertu reagovao je i predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič koji je naglasio da je "nedopustivo da hrvatski lobi u Mariboru postigne da ustaški pevač Tompson nastupi u Sloveniji".
  • Treba

    07.06.2020 17:38
    U
    Podgorici Mili Dukanovicu da zapjeva..tamo ima najvise svoji fanova......imace i blagoslov nove MKC...montenegro katolicke crkve
  • Vlada

    07.06.2020 17:18
    Lokal Deep state
    Duboka jugoslovenska drzava i Josipgrad zeljno iscekuju ovog umetnika.
  • X

    07.06.2020 17:11
    Y
    Maribor i Slovenija je puna Srba....meni ovo izgleda kao otvoreni poziv na koncert.......pa kad "pocmu palit srpska sela"...mozda se opeku???sad ce mo vidjet dali Srba ima ili euro preci od Ikone...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.