Vesti

0

CRTA pozvala vlast da reaguje na kršenje zakona tokom predizborne kampanje

Autor: IG

Izvor: Beta

CRTA pozvala vlast da reaguje na kršenje zakona tokom predizborne kampanje

Izvor: Foto: Logo


U sažetku detaljnog Izveštaja u kojem se na pedesetak stranica razmatraju razni aspekti dosadašnjeg toka predizbornog procesa, CRTA navodi da je podnela osam prijava Agenciji za borbu protiv korupcije zbog funkcionerske kampanje, zloupotrebe javnih resursa i kršenja propisa o finansiranju.

Podnela je i sedam prijava Regulatornom telu Srbije za elektronske medije (REM) protiv medijskih kuća.

CRTA podseća da je predizborna kampanja u Srbiji zvanično bila u dva dela, s pauzom izazvanom epidemijom i vanrednim stanjem, a među "glavnim obeležjima perioda od 4. marta, do 24. maja", u izveštaju je zabeleženo i 38 "navoda o pritiscima na birače".

"Zabeleženi su slučajevi potkupljivanja birača kroz aktivnosti humanitarnog karaktera, posebno u prvom delu posmatranog razdoblja, kao i rast broja stranačkih radnih akcija u nastavku kampanje posle vanrednog stanja", piše u sažetku Izveštaja.

CRTA ukazuje da su "javni radovi korišćeni za češće pojavljivanje javnih funkcionera na terenu", a "intenzitet takvih aktivnosti je posle 12. maja porastao za 40 odsto u odnosu na martovski deo kampanje", te se povećalo prisustvo funkcionera u medijima.

"Pritisci na birače su se najčešće sprovodili u cilju prikupljanja potpisa podrške uz pretnje otkazom ili gubitkom socijalne pomoći", konstatovala je CRTA.

Od "17 zabeleženih slučajeva pritisaka na političke aktere", piše u sažetku Izveštaja, skoro polovina se odnosila na "neravnopravan položaj prilikom prikupljanja i overe potpisa i dostupnost notara", a pet na fizičke napade na stranačke aktiviste i prostorije, koje su izveli nepoznati počinioci.

Medijski monitoring Crte zabeležio je "veće prisustvo opozicionih aktera u programima televizija s nacionalnom frekvencijom, ali i dalje je jasna dominacija predstavnika vladajuće većine".

CRTA je navela da se "po okončanju vanrednog stanja primećuje promena u tonu predstavljanja političkih aktera u pomenutim medijima" tako što je "u većoj meri prisutna neutralnost u odnosu na sve tri političke grupe – vlast, opoziciju koja učestvuje u izborima i opoziciju u bojkotu".

Posmatračka misija CRTE, "kao i celokupna javnost, nema informaciju da li je REM razmatrao njene prijave protiv emitera (TV Happy, TV Pink, TV Pančevo, RTV Studio B i RTV Novi Pazar) zbog sadržaja kojima se narušava ravnopravnost učesnika izborne trke".

Pored monitoringa tradicionalnih medija, Posmatračka misija CRTE je prvi put, kako je istakla, "sistematski pratila i kampanju na preko 300 naloga političkih aktera i medija na društvenim mrežama gde je zabeležena veća aktivnost opozicionih aktera nego pripadnika vlasti".

Zbog svih uočenih pojava, "Posmatračka misija Crte poziva nadležne institucije da proaktivno reaguju na sva uočena kršenja zakona tokom izborne kampanje i sankcionišu nedozvoljena ponašanja učesnika u izborima", piše u tekstu.

Misija "posebno apeluje na REM i Agenciju za borbu protiv korupcije da proaktivno postupaju i obaveštavaju javnost o ishodima prigovora na uočene neregularnosti, te tako obezbede jednaku medijsku zastupljenost izbornih lista bez diskriminacije", kao i da obezbede "objektivnost medijskog izveštavanja, spreče zloupotrebe javnih resursa, javnih funkcija u nastavku kampanje".

"Misija izražava i zabrinutost zbog novih zakonskih izmena u toku izbornog procesa kojima je promenjen način overavanja potpisa podrške", jer se te izmene, zajedno sa ranijim izmenama visine izbornog praga i načina predstavljanja neposredno uoči raspisivanja izbora i bez javne debate, mogu tumačiti kao neravnopravan tretman učesnika izborne trke", ukazala je CRTA.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR