Prekini igru, napadni Partizan: Milojević je stavio potpis, Stanković želi da udari pečat

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.06.20. | 12:02

Kako se promenila fizionomija jednog tima kroz svega sedam utakmica

Dejan Stanković je najveći deo zasluga za osvajanje šampionske titule apsolutno opravdano pripisao Vladanu Milojeviću, koji mu je u amanet ostavio 11 bodova prednosti i otvoren put ka trofeju, ali nekadašnji as Intera je od svog dolaska bio odlučan da ostavi lični pečat na ovoj ekipi i sezoni. Prvo je odmah odstranio prekobrojne strane igrače, potom oplemenio ekipu davanjem važne uloge mladim igračima kao što su Željko Gavrić i Veljko Nikolić, a onda je promenio sistem i čitavu filozofiju igre. Jedan od ključnih noviteta u igri bili su prekidi, koji su dali potpuno novu, pre svega napadačku, sliku ovog tima Crvene zvezde.

Novi šef struke Crvene zvezde ponovo je aktivirao nekadašnje veliko oružje crveno-belih na domaćoj i međunarodnoj sceni. Na prvih sedam Stanokovićevih utakmica na klupi srpskog šampioma Crvena zvezda je postigla 19 golova, od čega ih je čak 10 bilo iz prekida. Na sinoćnom meču protiv Radnika tri od četiri gola postignuta su nakon zaustavljanja igre. Upravo jedno ovakvo oružje moglo bi da bude dragoceno i predstojećem derbiju sa Partizanom u polufinalu Kupa Srbije, ali i okršajima tokom kvalifikacija za Ligu šampiona, kada bi konačan ishod ili prolaz mogao da odluči upravo ovaj izuzetno važan detalj fudbalske igre.

Izabrane vesti

Prekidi su na stadionu Rajko Mitić "izašli iz mode" još dolaskom Roberta Prosinečkog, koji je insistriao na takozvanoj "pomoćnoj igri" i spuštanju lopte na zemlju. Potom se sve preokrenulo kod Slaviše Stojanovića, pod čijim je vođstvom postignuto 16 golova tokom proleća. Najveći deo njih išao je na račun Nenada Milijaša. Ipak, previše značaja tom detalju nije davao Miodrag Božović, dok je situaciju iznova počeo značajno da popravlja Vladan Milojević, kome su upravo prekidi bili prelomni okršajima sa Salburgom, Liverpulom, Jang Bojsom, Suduvom, Spartaksom... Čini se da Crvena zvezda ponovo u potpunosti uspeva da iskoristi svoju visinu, skakački potencijal, ali i kvalitet svojih izvođača.

Poznato je da je centaršut praktično "pola gola" kod kornera ili slobodnog udarca, tako da najveće zasluge za golove iz ugla idu upravo na račun izvođača prekida. U Crvenoj zvezdi u ovom trenutku to besprekorno rade Mohamed el Fardu Ben i Željko Gavrić, koji su se nakupili asistencija u proteklom periodu. Koliko crveno-beli rade na prekidima pod vođstvom Dejana Stankovića pokazuju i sve češće uigrane akcije kod slobdnih udaraca, kada se umesto direktnog udarca ide na dodavanje i na taj način na spavanju hvata protivnička odbrana. Najbolji primer za to predstavljao je pogodak Srđana Babića posle uigrane akcije na Banjici.

"To je segment igre kom smo mnogo posvećeni. Radimo na tome svakodnevno, imamo dobre skakače i raduje me činjenica da iz prekida uspevamo da postižemo golove. Drago mi je što postoji razmišljanje kod igrača da kad odu na centaršut - mogu da postignu gol. Veruju u sebe i siguran sam da ćemo prekide još više usavršiti", rekao protekle večeri bivši majstor prekida Nenad Milijaš, sada pomoćnik u stručnom štabu Dejana Stankovića.

POSLEDNJI GOLOVI GLAVOM POSLE PREKIDA U DERBIJU: Tutorić 2009. godine i "sporni" Boaćijev iz 2018.

Iako golovi glavom posle kornera i slobodnih udaraca izazivaju posebno zadovoljstvo među navijačima Crvene zvezde njih je u poslednih tridesetak derbija bilo isuviše malo. Tačnije postignuta su samo dva. Prvi još 2009. godine u 135. večitom derbiju, kada je Đorđe Tutorić "zakucao" loptu glavom nakon odličnog centaršuta upravo Nenada Milijaša, a drugi 2018. godine koji je dao Ričmond Boaći, nakon odluke dodatnog sudije Nenada Đokića, koja je izazvala ogromnu polemiku javnosti i žestoku reakciju iz Partizana. Kada su u pitanju generalno golovi Crvene zvezde iz prekida u večitim derbijima, poslednji koji su postignuti na taj način bili su onaj Luča Ibanjeza iz slobodnog udarca u 150. večitom derbiju, kao i gol Bena sa bele tačke u finišu prošle sezone. Posle prekida je pao i autogol Milana Obradovića u 145. večitom derbiju, kada je centrirao Milijaš, a Ninković poslao loptu na peterac Parnog valjka.

Sa druge strane, Partizan se nadavao golova iz prekida u poslednjih desetak godina i to onih odličujućih kao što su bili Jojićev i Drinčićevi, a u poslednja dva finala Kupa Srbije Partizan je protiv Crvene zvezde stizao do trofeja upravo zahvaljujući golovima glavom posle prekida. Prvo je 2017. godine pogodio Nikola Milenković nakon centaršuta Marka Jankovića, a potom dve godine kasnije Bojan Ostojić na centaršut Danila Pantića. Partizan i dalje ima visoke skakače, tako da će Crvena zvezda ozbiljno morati da vodi računa i o odbrani svog gola u ovakvim situacijama.

S obzirom da je ulog veliki i da će se voditi rovovska bitka na terenu, te da najeverovatnije ni ovoga puta nećemo gledati nekakvu lepršavu igru sa obe strane, vrlo verovatno se može dogoditi da odluka o finalisti bude doneta upravo posle nekog prekida. Videćemo da li će stručni štabovi dva tima spremiti neku posebnu ugiranu akciju za okršaj u sredu (20.00).


tagovi

Dejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara