Najnovije vesti
Vesti Hronika
Tužioci i sudije: "Struka treba da bude jedinstvena"

Tužioci i sudije: "Struka treba da bude jedinstvena"

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je juče na jedinstvo struke pred izbore za članstvo u najvišim pravosudnim organima, Vrhovnom savetu sudstva i Državnom veću tužilaštva, koji treba da se održe krajem godine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
udruženje sudija i tužilaca Srbije Foto: udruženje sudija i tužilaca Srbije / RAS Srbija
udruženje sudija i tužilaca Srbije

- Izborima treba da se pristupi savesno, profesionalno i dostojanstveno, te da se u cilju izbora najboljih kandidata, koji imaju integritet i uživaju poverenje kolega, ostave po strani svi drugi pojedinačni interesi - navodi se pored ostalog u proglasu UST donetom na 7. sednici upravnog odbora udruženja koja je održana Osnovnom sudu u Paraćinu.

Sudije i tužioci treba sami između sebe, po sopstvenoj savesti i u najboljem interesu struke da biraju svoje predstavnike, poručije UST.

U tom smislu ukazuje na negativan uticaj formiranja paralelnih pravosudnih baza koje vode nevladine organizacije koje nisu predstavnici sudija i tužilaca, već deo nevladinog sektora sa različitim aktivnostima i projektima koji se, kako kaže UST, ne mogu dovesti u neposrednu vezu sa radom pravosuđa.

- Nedopustivo je da sudije i tužioci dozvole da im neke organizacije koje čine pravnici i druga lica koji nisu pravosudni funkcioneri kreiraju stavove o potencijalnim izbornim članovima za pravosudna tela - smatra UST.

Zbog toga je pozvalo struku da se ujedini i ne dozvoli da neko mimo struke kreira treću granu vlasti.

Pravosudni funkcioneri su nosioci te grane vlasti, a ne nevladine organizacije, poručilo je ovo strukovno udruženje.