Najnovije vesti
Vesti Svet
Irački parlament ODOBRIO sastav nove vlade

Irački parlament ODOBRIO sastav nove vlade

Irački parlament odobrio je danas kandidate za preostalih sedam mesta u kabinetu premijera Mustafe al-Kadimija, saopštili su poslanici.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Irak, protesti Foto: Tanjug / AP / RAS Srbija
Irak, protesti

Parlament je ranije odobrio skoro sve članove vlade od 22 portfelja, osim njih sedam, a danas je prihvatio imenovanje Ihsana Abdula Džabara Ismaila za ministra nafte, kao i kandidate za ministre spoljnih poslova, trgovine, kulture, poljoprivrede, pravde i migracija.

Kadimi je postao premijer prošlog meseca nakon pet meseci političkog zastoja, do kojeg je došlo nakon što je njegov prethodnik Adel Abdul Madi podneo ostavku pod pritiskom masovnih protivladinih prosvjeda.

Pročitajte još

Ismail je šef iračke naftne kompanije "Basra", državnog tela koje nadgleda proizvodnju nafte i operacije izvoza u južnim naftnim poljima te članice OPEC-a.

Njegovo imenovanje dolazi u vreme kada Irak učestvuje u pregovorima OPEK plus, na kojima bi trebalo da se odluči o produženju smanjene naftne proizvodnje u jeku pandemije Kovida-19 i niskih cena nafte na globalnom nivou.

Kadimija, bivšeg šefa iračke obaveštajne službe, ne podržava nijedna određena stranka i on se smatra prihvatljivim i za Iran i za SAD, prenosi Rojters pozivajući se na dva neimenovana "glavna saveznika Iraka".

Kako navodi, Kadimijevi kandidati za ministre odobreni su nakon nakon tajnih dogovora iračkih političkih stranaka i lidera.