Vesti

0

Zaštitnik građana pozvao političare da ne napadaju taj nezavisni organ

Autor: AP

Izvor: Beta

Zaštitnik građana pozvao političare da ne napadaju taj nezavisni organ

Izvor: Foto: Novi magazin/ Ivan Šepić

U saopštenju povodom poziva funkcionera Saveza za Srbiju Nikole Jovanovića da zaštitnik građana ne bude "saučesnik gradske vlasti u šikaniranju i pljačkanju građana" i da se oglasi po pitanju prekršajnih naloga koje su građanima uručivali kontrolori BusPlusa u javnom prevozu, Pašalić je rekao da je to učinio još pre dve i po godine.

Pašalić je podsetio da je pre dve i po godine ocenio da kontrolori "BusPlus-a" nemaju pravo da legitimišu građane, ali je dodao da se ne može baviti ocenom ispravnosti izdatih prekršajnih naloga jer je to u nadležnosti prekršajnog suda koji ga može ispitivati ukoliko građanin podnese zahtev za sudsko odlučivanje, na osnovu Zakona o prekršajima.

Komentarišući Jovanovićev stav da je Odlukom o javnom linijskom prevozu putnika grad Beograd nezakonito preneo ovlašćenje kontrolorima BusPlus-a da legitimišu građane, zaštitnik građana podsetio je da je tu odluku donela Skupština grada Beograda, a da on nije ovlašćen da kontroliše gradske organe uprave.

"Zaštitnik građana je ovlašćen da kontroliše poštovanje prava građana i utvrđuje povrede koje mogu naneti organi uprave ukoliko se radi o povredi republičkih propisa, ali nije ovlašćen da to čini ako organi uprave povrede opšte akte autonomne pokrajine, grada i opštine na štetu građana", naveo je Pašalić.

Funkcioner SzS Nikola Jovanović ranije danas rekao je da bi trebalo poništiti sve neispravne prekršajne naloge "BusPlus-a" koje su im uručili kontrolori u javnom prevozu i pozvao da Zaštitnik građana "ne bude saučesnik gradske vlasti u šikaniranju i pljačkanju građana" i oglasi se po tom pitanju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR