Zbog litije pod Rumijom ne prestaje maltretiranje sveštenika

B. Dabić

06. 06. 2020. u 06:09

Novim progonom sveštenika iz Bara i Ulcinja, crnogorski režim pojačava pritisak na srpsku crkvu. Za krivičnu prijavu prota saznao tek kada je izašao sa saslušanja

Због литије под Румијом не престаје малтретирање свештеника

Foto Radio Svetigora

CRNOGORSKA policija podnela je krivičnu prijavu protiv arhijerejskog namesnika iz Bara, protojereja-stavrofora Slobodana Zekovića, a prekršajni postupak biće pokrenut protiv više osoba.

Ovo je epilog jučerašnje policijske akcije privođenja i saslušavanja sveštenika i vernika Mitropolije crnogorsko-primorske iz Bara i Ulcinja. Policajci su od ranog jutra prepadali porodice klirika i, pod pretnjom hapšenjem, uručivali im pozive. Svoje izjave, pored Zekovića, dali su i protojereji Jovan Plamenac i Ljubomir Jovanović i jereji Mladen Tomović, Nikola Radović, Aleksandar Orlandić i Marjan Petkovski. Policija je u zoru pozvala na saslušanje i ulcinjskog paroha Sinišu Smiljića.

Na Dan Svetog Jovana Vladimira u Sabornom hramu je održan moleban Presvetoj Bogorodici, nakon kojeg je krenuo tradicionalni krsni hod gradskim ulicama - prva litija u Baru, posle tromesečne pauze zbog pandemije.

- Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva, podneta je krivična prijava protiv Slobodana Zekovića zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, dok će protiv više učesnika istog događaja biti pokrenuti prekršajni postupci - saopštio je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radovan Đurišić.

U saopštenju Uprave policije naglašava se i da se intenzivno radi na identifikovanju i procesuiranju i drugih lica koja se dovode u vezu sa okupljanjem u Baru.

Slobodan Zeković Foto B. Dabić

Sveštenik Zeković juče rano ujutru javio se policiji, gde je posle više časova dao izjavu u svojstvu građanina.

- Da je protiv mene podneta krivična prijava, saznao sam tek kasnije, kada sam uveliko izašao iz zgrade policije. Tokom i nakon saslušanja niko mi to nije saopštio - kazao je prota Zeković.

Njegov branilac Boško Čarmak ističe da je nedopustivo da je o krivičnim i prekršajnim prijavama javnost obaveštena pre nego što su njemu kao braniocu osumnjičenih dostavljene. On podseća i da u Crnoj Gori već 28 dana nema nijednog registrovanog slučaja virusa korona, te da je pre dva dana proglašen kraj epidemije.
- Širom Crne Gore 21. maja masovno je obeležen Dan nezavisnosti. U proslavama je učestvovalo mnogo građana, a privođenja, niti krivičnih i prekršajnih prijava nije bilo - ističe Čarmak.

Izvođenje na sud sveštenika iz Bara među vernicima tumači se samo kao nastavak progona Srpske crkve u Crnoj Gori. Prethodno je pokrenut proces protiv vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika iz Nikšića. Oni će se, zbog istih optužbi, naći pred sudijom 19. juna. Njima se na teret stavlja kršenje zabrane okupljanja zbog litije na Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

BEZ POZIVA

SVEŠTENICI su na saslušanju u policiji objasnili da se litija na praznik Svetog Jovana Vladimira u Baru tradicionalno organizuje i da su se vernici i ove godine spontano okupili, posebno što je praznovanje palo u jeku povoljne epidemiološke situacije. Oni su naglasili i da je skup obezbeđivala policija, kao i da je sve prošlo mirno i u duhu praznika.

Policija je procenila da je litiji u Baru prisustvovalo 1.200 građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije