Vesti

0

Brnabić sa Fabricijem i ambasadorima EU o izborima i evrointegracijama

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Brnabić sa Fabricijem i ambasadorima EU o izborima i evrointegracijama

Izvor: Foto : Beta/SLOBODAN MILJEVIC

"Nadamo se da će se uskoro povući sve odluke koje znače da ne možemo da imamo ekonomsku saradnju, sve odluke koje sprečavaju protok roba i ljudi i sve ono što znače evropske vrednosti kako bi mogli da se vratimo dijalogu", rekla je Brnabić posle sastanka sa šefom delegacije EU u Srbiji  Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Fabrici je kazao da je EU u potpunosti posvećena postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine. On je rekao i da EU "uvek poziva da se izbegavaju mere koje mogu dovesti do poteškoća u dijalogu".

Brnabić je rekla da poruka iz Brisela nije nova i da niko ne misli da će Srbija moći da postane članica EU bez postignutog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

"Šta taj sporazum o normalizaciji znači i kako će izgledati, to je još otvoreno za interpretaciju i debatu", istakla je Brnabić.

Kazala je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ona u stalnom kontaktu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

"Mi nismo od tih koji biraju s kim će da razgovaraju, sa kim neće da razgovaraju, mi ćemo razgovarati sa svima... Jedino razgovor i dijalog mogu da dovedu do sigurnosti i veće bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji i boljeg kvaliteta života, zbog te sigurnosti i stabilnosti u regionu, svih naših građana" rekla je.

Povodom najave novog kosovskog premijera Avdulaha Hotija da će on biti glavni pregovarač u dijalogu sa Beogradom, Brnabić je podsetila da je dijalog za sada na predsedničkom nivou.

Fabrici je rekao da  EU ne nameće rešenje, ali da "status kvo" situacija ne ide u prilog ni Beogradu ni Prištini.

On je rekao i da se stiče utisak da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanje dijaloga, i da Beograd pokazuje snažnu ku posvećenost nastavku pregovora.

Na sastanku je bilo reči i o predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji.  

Fabrici je rekao da bojkot nije dobra ideja i da je važno da građani izađu na glasanje.

"Izbori su značajan test demokratije, a političari moraju da iznesu svoje političke platforme i da razgovaraju o viziji za budućnost", rekao je Fabrici.

"U demokratijama nema drugog načina da se izrazi zadovoljstvo ili nezadovoljstvo nego na izborima", dodao je.

Govoreči o evrointegracijama, a Brnabić je izrazila nadu da će Srbija otvoriti nova pregovaračka poglavlja pre kraja predsedavanja Hrvatske EU, 30. juna.

Ona je podsetila da je Srbija u pregovorima o članstvu sa EU  otvorila 18, a privremeno zatvorila dva pregovaračka poglavlja i da je još pet novih spremno za otvaranje.

Usvojeno je i nekoliko strategija važnih za evropske integracije eli i za građane i privredu poput juče predstavljene strategije za borbu protiv nasilja nad decom,  strategije industrijskog razvoja Srbije, strategije pametne specijalizacije, medijske startegije i akcionog plana, dodala je Brnabić.

Brnabić je novinarima prenela da je sa ambasadorima EU razgovarala i o kvotama na čelik koje su, kako je rekla, Srbiji važne ne samo za ekonomski oporavak posle kovid-krize već i za nesmetano funckonisanje železare Smederevo i zato očekuje razumevanje od evropskih partnera.

"To je za nas 5.000 radnih mesta direktno i 15.000 radnih mesta indirektno", navela je premijerka dodajući da Srbija potpuno razume zašto je EU morala da uvede kvote na čelik za treće zemlje ali da joj je izuzetno važno da "predstavi svoj slučaj" i da "traži razumevanje partnera iz EU".

Ona je ocenila da je sastanak sa ambasadorima EU bio "dobar i konstruktivan" i izrazila nadu da će biti održan još jedan, oproštajni pre isteka mandata sadašnje vlade.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR