Slovenci u problemu: Najavljeno otpuštanje četvrtine radnika

Operater ljubljanskog aerodroma Fraport Slovenija najavljuje velika otpuštanja zbog posledica pandemije koronavirusa.

Region

Izvor: SEEbiz

Petak, 05.06.2020.

11:40

Slovenci u problemu: Najavljeno otpuštanje četvrtine radnika
Foto: Depositphotos, 3dmentat

Nezvanično, otpušta se četvrtina zaposlenih. Sindikat se nada pomoći države.

Zbog oštrog pada prometa i skromnih predviđanja za blisku budućnost koja su posledica pandemije COVIDA-19, Fraport Slovenija primoran je da smanji broj zaposlenih. Sindikati su obavešteni o smanjenju potreba za radom i potrebe za većim brojem radnika iz poslovnih razloga.

Sindikati su pozvani na savetovanje o predloženim kriterijumima za prepoznavanje viška, mogućih načina za sprečavanje i ograničenje viška, te o mogućim merama za sprečavanje i ublažavanje štetnih učinaka. Savetovanje će se održati sledeće srede. Nakon savetovanja sa sindikatima, moći će detaljnije da se razgovara o broju otpremnina.

Prema nezvaničnim podacima, trenutno je najavljeno otpuštanje 120 zaposlenih, što predstavlja četvrtinu ukupnog broja zaposlenih u Fraport Slovenija (trenutno ih ima 475). U firmi praktično više nema povremenih radnika i studenata, a ostaju samo stalno zaposleni, prema podacima Slovenske agencije za štampu, objasnio je predsednik slobodnog sindikata aerodroma Ljubljana Klemen Lavrič.

Još nije jasno koliki će biti stvarni broj otpremnina, ali Lavrič se nada da je broj 120 samo približan maksimum jer je to ogroman broj. Očekuje se da će to biti jasnije nakon sastanka sindikata i administracije. Lavrič smatra da će nakon sastanka pronaći moguća rešenja. Istovremeno, nada se pomoći države kako toliko velika otpuštanja ne bi bila potrebna.

Fraport Slovenija od sredine marta ostvaruje samo 15 odsto normalnih prihoda, prenosi Seebiz.

"Iako smo odmah odgovorili prilagođavanjem nehitnih troškova, oni su i dalje prilično visoki da bi se osigurala otvorenost i relativno visoki fiksni troškovi", istakao je generalni direktor Fraport Slovenija Zmago Skobir.

Ljubljanski aerodrom obnovio je letove prošlog petka, a prvi je sleteo avion Er Srbije. Uzimajući u obzir dostupne podatke i najave prevoznika, u Fraportu očekuju da ukupni broj putnika na aerodromu Jože Pučnik Ljubljana ove godine neće prelaziti 570.000, što bi bilo 67 odsto manje nego u 2019. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: