Novinarka DŽoan Mitrić za Novosti o antirasnim protestima: Ulicama odjekuje ruke uvis, ne pucaj

D. SAVIĆ

05. 06. 2020. u 09:21

Ne radi se samo o ubistvu Džordža Flojda, već o decenijama nerešavanih rasnih i ekonomskih odnosa

Новинарка Џоан Митрић за Новости о антирасним протестима: Улицама одјекује руке увис, не пуцај

Pripadnici Nacionalne garde ispred Bele kuće AP Photo

OD uobičajene slike Bele kuće koja podseća na jelku ukrašenu za Božić, nije više ostalo ni traga. Utonula je u mrak, dok masa demonstranata nasrće na nju. Noćima Vašingtonom odjekuje: "Ruke uvis. Ne pucaj!"

Novinarka iz Vašingtona Džoan Mitrić ovim rečima za "Novosti" opisuje atmosferu u američkoj prestonici u kojoj danima ne jenjavaju antirasni protesti.

- Tokom policijskog časa, posle 23 sata, u divljem naletu, demonstranti su zapalili podrumske prostorije svetinje iz 1800. godine, Crkve Sent Džon, u kojoj se od 1816. godine služe molitve za američke predsednike - prenosi nam slike iz Vašingtona naša sagovornica. - Demonstranti bes iskaljuju na ulicama istorijskih delova Vašingtona u akcijama koje podsećaju na organizovano divljanje. I zgrada Sindikata američke federacije rada i kongresa industrijskih organizacija, simbol prava svih radnika, bez obzira na ekonomski status i rasu, našla se u plamenu, kao da se potvrđuje obećanje ultradesničarske militantne grupe udružene sa grupama belih supremista, da će upotrebiti nesposobnost američke administracije da se obračuna sa kriminalom, pandemijom kovida 19 i rasnom nejednakošću.

Ona veruje da se u protestima ne radi samo o ubistvu nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda, već o decenijama nerešavanih rasnih i ekonomskih odnosa, lošoj zdravstvenoj politici i političkim nejednakostima u Americi.

- Ovi protesti su gori od onih koje sam doživela 1968. godine. Administracija tadašnjeg guvernera Kalifornije Ronalda Regana, koji je kasnije u dva mandata bio predsednik SAD i čitavih šesto godina negirao krizu izazvanu HIV-om, prskala nas je biber-sprejom i suzavecem. I on je izvodio Nacionalnu gardu - seća se sagovornica. - Gledajući ovo danas, pitam se šta smo naučili iz nasilnih protesta šezdestih godina?
- Sada, kada je virus korona ubio za tri meseca više Amerikanaca od svih vojnika koji su stradali u korejskom i vijetnamskom ratu, očekivali smo nacionalni dan žalosti ili da se bar oglase zvona širom Amerike, ali ništa od toga se nije desilo - kaže nam Džoan Mitrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Никола

05.06.2020. 09:45

Толико о људским правима у САД. А због тих истих права, уводе по свету санкције, па и убијају

TRIESHI

05.06.2020. 13:53

Dok palje i kradu, komanda policije je,ruke u vis, a stetocine ne pucaj.

Мица Хаубица

05.06.2020. 20:53

ваљда ће ови догађаја довести каубоје у винкл

Рашо

06.06.2020. 17:14

Занимљива је ова прича о "предесничкој цркви"! Досадашњи председници су били верници - припадници седам различитих цркава. Неће бити да је то била црква за све њих и да су се ту они или неко други молио за све њих!