Privreda

"Croatia Airlines" u velikim gubicima

"Croatia Airlines" u velikim gubicima
Foto: Ilustracija | "Croatia Airlines" u velikim gubicima

ZAGREB - "Croatia Airlines" je u prvom kvartalu 2020. godine ostvarila operativni gubitak u visini od 95,7 miliona kuna, što sa neto rezultatom finansiranja daje neto gubitak od 110,5 miliona kuna.

To je navedeno u najnovijem izvještaju hravtske kompanije, prenosi hrvatski portal "Index.hr" i dodaje da je kao glavni razlog navedena pandemija korona virusa koja je dovela do obustave većine letova.

Kako bi se prilagodila novim uslovima, kompanija od marta preduzima određene mjere u cilju ublažavanja posljedice nastale krize, a efekti primjene pojedinih mjera pokazaće se nakon prvog kvartala, s obzirom na to da je dio mjera u vezi sa aktivnostima planiranim za početak ljetne sezone.

U izvještaju je navedeno da je u martu ostvareno tek 34 odsto planiranih letova, tako da je ukupan broj putnika manji 22 odsto.

Smanjenje u domaćem redovnom saobraćaju je 25 odsto, a u međunarodnom 21 odsto u odnosu na prvi kvartal 2019. godine.

Povećanje neto gubitka od 12 posto u odnosu na prvi kvartal 2019. godine direktna je posljedica smanjenog broja letova i broja prevezenih putnika, što se posebno odnosi na mart.

Zabilježen je i pad troškova poslovanja od 5 odsto, što je rezultat smanjenja nivoa prometa.

Troškovi poslovanja u odnosu na prvi kvartal 2019. godine smanjeni su za 17,9 miliona kuna, navedeno je u izvještaju.

Ukazano je da će u drugom kvartalu biti mnogo vidljiviji razoran efekt krize, pošto je od aprila do 11. maja Kroacija Erlajns obavljao samo jedan let dnevno i to na liniji Zagreb-Frankfurt-Zagreb.

Od tog datuma uvedena su još 4 leta dnevno - 2 za Split i 2 za Dubrovnik. Službeni početak letenja na ostalim rutama još uvijek je neizvjestan, navedeno je u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije