Capital.ba

Sporazum EIB i UN za pomoć zemljama u vanrednim situacijama

05.06.2020. / 8:28

sporazumLUKSEMBURG – Evropska investiciona banka (EIB) I Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) potpisali su okvirni sporazum za pomoć vladama da bolje odgovore na vanredne situacije i prirodne katastrofe.

U skladu sa evropskim konsenzusom o razvoju i ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija, sporazum će olakšati globalnu saradnju u smislu reagovanja u vanrednim okolnostima kao što je trenutna kriza Kovid-19, navodi se u saopštenju EIB-a, dostavljenom Tanjugu.

UNOPS i EIB, kako se dodaje, radiće zajedno na targetiranim izazovima održivog razvoja, uključujući klimatske promjene, kao i na jačanju zdravstvenih sistema i unapređenju regionalne integracije kako bi se generisao ekonomski rast.

Ovo je prvi operativni sporazum ove vrste potpisan između EIB-a i agencije UN-a, koji je uslijedio nakon memoranduma o razumjevanju potpisanog 2016. godine i koji se fokusirao na ulaganja u održivu infrastrukturu.

Sporazum su potpisali predsednik EIB-a Verner Hojer i podsekretarka i izvršna direktorka UNOPS-a, Grete Faremo, na ceremoniji koja je zbog strogih Kovid mjera socijalnog distanciranja održana onlajn.

Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!