Smiruju se protesti u SAD, ali ne jenjava ogorčenje zbog smrti Džordža Flojda

Desetu noć zaredom građani su izašli na ulice širom SAD zbog smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je umro dok mu je policajac držao nogu na vratu. Protesti su mnogo mirniji nego prethodnih dana i beleže se sporadični incidenti. U nekoliko gradova policajci bili nasilni prema pojedinim demonstrantima, što je izazvalo oštre reakcije.

Iako su protesti većinom bili mirni, i dalje ima incidenata. U Bafalu, u državi Njujork, dva policajca su suspendovana pošto su udarila sedamdesetpetogodišnjeg muškarca tokom protesta, rekao je gradonačelnik tog grada Bajron Braun.

Braun je naveo da je duboko pogođen snimkom incidenta, i da je naređena hitna istraga.

"Večeras, posle fizičkog sukoba između dve odvojene grupe demonstranata koji su učestvovali u nelegalnim protestima za vreme policijskog časa, dva policajca su udarila sedamdesetpetogodišnjeg muškarca. Njegovo stanje je stabilno", naveo je Braun.

U Los Anđelesu se protesti i dalje održavaju punom snagom. U gradu nema policijskog časa, i demonstranti su bili mirni. Nije bilo nasilja i sukoba, javlja dopisnik Si-En-Ena.

Demonstranti su uzvikivali slogane, puštali muziku, udarali u bubnjeve...

I dalje traju protesti u Vašingtonu, gde takođe nema policijskog časa. Prethodnih noći demonstracije su bile mirnije.

"Nije bilo hapšenja prethodne noći, a policija je saopštila da neće uvoditi policijski čas dok god ljudi ostanu mirni", javlja dopisnik Si-En-Ena.

Policija u Njujorku je hapsila demonstrante na Menhetnu. Reč je o ljudima koji su ostali na ulicama posle početka policijskog časa.

Protesti su tokom dana protekli mirno, ali je grupa demonstranata ostala na Menhetnu, i policija je počela da ih hapsi. Jedan policajac je krenuo da zamahuje pendrekom, ali ga je komandir zaustavio čim je počeo to da radi.

Osvanuo je i snimak na kojem se vidi kako je ženu udario policajac tokom protesta u Atlanti kod jednog tržnog centra u tom gradu. Kasnije joj je policajac stavio lisice. Žena je povređena.

Inače, dve autopsije, jedna zvanična i druga koju je od nezavisnog tima patologa zatražila porodica Džordža Flojda, pokazuju da je Flojd ubijen, ali kao direktan uzrok smrti navode drugačije okolnosti.

Sinoć je u Mineapolisu održana i prva komemoracija za Džordža Flojda.

Ogorčenje postupanjem policije prilikom hapšenja Flojda već su naveli zakonodavce u mnogim državama da razmotre propise čijim bi se izmenama preispitale policijske procedure i sistemske nejednakosti.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво