Prva litija posle korone u Baru: Nekoliko hiljada vernika na ulicama, sveštenik Mirčeta Šljivančanin održao govor za pamćenje (FOTO)

B.D

04. 06. 2020. u 19:20

Prva litija u Baru, nakon korone večeras u gradu pod Rumijom, na dan Svetog Jovana Vladimira

Прва литија после короне у Бару: Неколико хиљада верника на улицама, свештеник Мирчета Шљиванчанин одржао говор за памћење (ФОТО)
Na dan Svetog Jovana Vladimira, 4.juna, održana je prva litija nakon pandemije KOVID 19, u gradu pod Rumijom. Dani Svetog Jovana Vladimira, zaštitnika Bara, tradicionalno se obeležavaju u ovom crnogorskom primorskom gradu od kraja maja do 4.juna.

Nakon molebana koji je održan u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, nekoliko hiljada vernika krenulo je u litiju ulicama grada.

Sveštenik Mirčeta Šljivančanin iz Podgorice nadahnuto je održao besedu o ljubavi nakon litije ispred Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira.

-Učinismo ovaj hod između hrama sazdanog u 21.veku i onog sazdanog u 5.veku koji svedoči o sili i snazi naše vere. Najbolji svedoci života, neuništvog koji izvire iz vere su sveti, božiji ljudi. Danas slavimo Svetog Jovana Vladimira, mučenika, kneza, ali pre svega Hristovog čoveka koji je živeo krajem 10. i početkom 11.veka, ali njegova slava se vekovima nije umanjivala, nego se godinama i danima uvećava i uvećavaće se dok se ne prelije u večnu slavu Carstva Božijega, kazao je sveštenik Mirčeta ŠLjivančanin.

On je dodao - Zašto slavimo čoveka koji je davno stradao i svoj život mučenički izgubili?

- Gledano iz perspektive naše vere i Hristovog vaskrsenja, mučenici su najsvetiji, najbolji ljudi. Zato što su svojim životom posvedočili da je život neuništiv ako je u Hristu. Od svih koji su dali živote za ideale, sveti mučenici se razlikuju po jednom, a to je zato što su se žrtvovali iz ljubavi prema Bogu, svom narodu, i što su u vreme stradanja, na mržnju odgovarali ljubavlju, na zlo odgovarali dobrim i onda niko ih nije mogao pobediti-zato što su živeli Bogom. Onaj koji živi Bogom, živi u ljubavi, kazao je sveštenik Šljivančanin.

Paroh barski, arhijerejski namesnik, protojerej stavrofor Slobodan Zeković zahvalio je sveštenicima koji su sa raznih strana došli i okupljenim vernicima -Okupili smo se da podelimo radost ovog praznika.

-Živo prisustvo Svetoga Jovana Vladimira svi osećamo.Ove godine skromnije proslavljamo ovaj divni praznik i našu zajedničku slavu. Minulih dana svakodnevno su svim sveštenicima zvonili telefoni, narod se interesovao – hoće li biti litije za Svetoga Jovana Vladimira. Time su oni iskazali upravo ovu ljubav. Sveti Jovan Vladimir je uslišio molbu i želju naroda svoga i blagoslovio da ovaj molitveni hod u slavu Božiju opet prođe njegovim gradom i da se njegov blagoslov zauvek na svima nama utvrdi, kazao je protojeret Slobodan Zeković .




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MONTENEGRO, MONTENEGRO, BICES OPET CRNA GORA

05.06.2020. 15:31

Sa istoka rujna zora svice, Crna Gora opet srpska bice, sivi Soko gleda sa visina, sta uradi prokleta mrcina, proda zemlju za saku dolara, izda brata primi se siptara, okupator donese mu srecu, onog jadu cusnu Tramp ko vrecu, crnogorci nek nad'vam sreca bdije, nema nama nista bez Rusije, bez Rusije kao i Srbije, to su nase stare sestre dvije. SRECNO MOJI CRNOGORCI.