ZATVORENA najveća KOVID bolnica: Pacijenti sa Sajma prebačeni u Mladenovac

B. Radivojević

04. 06. 2020. u 19:48

Među 4.024 testiranih na novi virus pozitivno 1,19 odsto, većina, tvrde epidemiolozi, nema nikakve simptome bolesti. Pacijenti prebačeni u Mladenovac. Tri nove osobe na respiratoru

ЗАТВОРЕНА највећа КОВИД болница: Пацијенти са Сајма пребачени у Младеновац

Pacijente odvoze sa Sajma Foto Tanjug

NIJEDNA zemlja nije mogla da bude dovoljno pripremljena za epidemiju kovida 19, samo je bilo pitanje koliko je snažan zdravstveni sistem, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na onlajn-konferenciji "Zdravstvo u Srbiji posle pandemije".

Srbija, u kojoj je juče potvrđeno još 48 slučajeva infekcije, a još jedna osoba premunula od kovida, što je 246. žrtva, danas je, rekao je predsednik, spremna na svaki "novi udar", iako je u početku epidemije bilo i nedostataka, i nesnalaženja i poteškoća oko pronalaženja dovoljno zaštitne opreme, pa i nedovoljno solidarnosti.

Nesnalaženje u početku kod nas je, rekao je predsednik, trajalo bukvalno tri ili četiri dana, a u najrazvijenijim evropskim zemljama i po mesec dana.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je na istom skupu da se u epidemiji virusa korona pokazalo da Srbija ima ozbiljan zdravstveni sistem, i dodaje da se nije desilo da kovid-pacijenti leže na hodnicima, da se skidaju ranije sa respiratora jer nema dovoljno mašina, da nema lekova, zaštitne opreme.

Na testovima je, u poslednja 24 sata, na koronu bilo pozitivno 1,19 od 4.024 testiranih, a zdravstveni sistem se polako vraća u normalu. Novi slučajevi infekcije su, što potvrđuju i članovi Kriznog štaba Branislav Tiodorović i Darija Kisić Tepavčević, laki, u najvećem broju asimptomatski. Broj pacijenata na bolničkom lečenju, kojih je juče bilo 470, smanjuje se, ali se povećao broj pacijenata u teškom stanju, na mehaničkoj ventilaciji, kojih je u sredu bilo 12, a juče - 15.

Privremena bolnica na Beogradskom sajmu je zatvorena, a pacijenti su sa Sajma prebačeni u Specijalnu bolnicu za interne bolesti u Mladenovcu.

- Sa direktorom KBC "Dragiša Mišović" Vladimirom Đukićem i epidemiolozima Zavoda za javno zdravlje Beograda obišao sam bolnicu u Mladenovcu, i ta zdravstvena ustanova ispunjava sve uslove i ima kadrove da bude kovid-bolnica - rekao je Goran Bojović, direktor bolnice na Sajmu. - Poslali smo zaštitnu opremu iz našeg magacina i lekove, tako da su spremni da prime pacijente.

Od 103 pacijenta, koliko ih je ujutru bilo na Sajmu, 57 je testirano i čekali su rezultat. Inače, kroz ovu privremenu bolnicu prošlo je oko 1.300 pacijenata. O njima je brinulo oko 620 lekara i medicinskih sestara i tehničara.

- Niko od medicinskih radnika i drugog pomoćnog osoblja nije bio zaražen - naglasio je Bojović.

Prema planu organizacije, Sajam će se u narednih nekoliko dana vratiti osnovnoj nameni, a pripadnici Vojske Srbije biće angažovani da se demontiraju "sobe" za pacijente i iznese 700 kreveta, posle čega će Zavod za biocide dezinfikovati prostor.

SKOK U BEOGRADU

OD 2. do 3. juna, registrovan je skok broja obolelih u Beogradu sa četvoro u utorak, na 19 u sredu. U Leskovcu je, pak, došlo do pada - sa osmoro u utorak na četvoro u sredu. u Novom Pazaru, gde 2. juna nije evidentiran nijedan novi slučaj, dan kasnije potvrđeno je sedam slučajeva infekcije, a u Tutinu i Vranju, koji su takođe dan ranije bili bez novih pozitivnih, u sredu je otkriveno po šestoro zaraženih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije