Dva nalaza, dve istine – koja je prava?

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo nakon privođenja u Mineapolisu, zapalila je bukvalno i figurativno SAD. Protesti su prošireni širom sveta.

Izvor: B92, RSE

Četvrtak, 04.06.2020.

16:54

Dva nalaza, dve istine – koja je prava?
Foto: Tanjug/AP/Carolyn Kaster

Deset dana nakon njegove smrti, dok nezadovoljstvo građana kulja, pred javnošću se nalaze dve autopsije, državne i privatne, koje nude različite podatke.

Flojd je ranije bio pozitivan na koronavirus, pokazala je autopsija njegovog tela, ali infekcija nije navedena kao činilac koji je uticao na njegovu smrt, javio je Rojters.

U izveštaju se precizira da je Flojd, čija je smrt izazvala građanske nemire u Sjedinjenim Američkim Državama, na kovid 19 bio pozitivan i 3. aprila, dakle gotovo osam nedelja pre smrti.

Glavni medicinski inspektor Endru Bejker rekao je da je urađen PCR test tokom obdukcije i da on može pokazati pozitivan rezultat "nedeljama posle zaražavanja"., navodi CNN.

On je dodao da je Flojd verovatno imao asimptomatsku kliničku sliku, pa virus nije imao poznatu ulogu u njegovoj smrti, a verovatno nije ni bio zarazan.

Zvanični uzrok smrti, prema kompletnom izveštaju od 20 strana koji je objavio službeni patolog okruga Henepin, bio je srčani zastoj tokom restriktivnih mera policije koja ga je privodila 25. maja.

Patolog je način smrti okarakterisao kao ubistvo, navodi Rojters.

U nalazu sa obdukcije se navodi i da je Flojd imao brojne masnice i posekotine na glavi, licu, ustima, ramenima, rukama i nogama, ali da ne postoji dokaz da je bilo koja od tih povreda bila smrtonosna. U završnoj autopsiji stoji i da je Flojd bio srčani bolesnik, da je bolovao od visokog pritiska, a da je toksikološki izveštaj pokazao umeren nivo fentanila i metamfetamina u telu žrtve.

Obdukciju na telu Džordža Flojda radio je i nezavisni patolog koga je angažovala porodica žrtve, a prema tom nalazu, koji je objavljen 1. juna, Flojd je umro od asfiksije (nedostatka kiseonika, gušenja), odnosno, kako su rekli medicinski inspektori koji su obavili obdukciju, „usled kompresije na vratu i leđima od policajaca iz Mineapolisa“.

"Pritisak na desnoj strani karotidne arterije usporila je dotok krvi do mozga, a težina na njegovim leđima otežala je njegovo disanje", navedeno je.

Rezultat autopsije koju je naručila porodica drastično se razlikuje od nalaza zvanične obdukcije, opisanih u krivičnoj prijavi protiv Šovina.

Međutim, glavni tužilac Minesote Kit Elison preinačio je optužnicu protiv otpuštenog policajca iz Mineapolisa Dereka Šovina, koji je tokom privđenja Flojdu držao koleno na vratu iako je govorio da ne može da diše, na ubistvo drugog stepena. Takođe je podigao optužnicu i protiv preostale trojice otpuštenih policajaca koji su učestvovali u hapšenju, prenosi Glas Amerike.

Oni su, prema sudskim dokumentima, optuženi za saučesništvo u ubistvu drugog stepena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: