Magazin

Jedan šamar ženi nije nasilje, a abortus je greh

“Prihvatanje stava da žene povremeno zaslužuju batine, što podržava osam odsto srednjoškolaca i u pitanju je rezultat koji je sličan kao i u istraživanju iz 2011. godine”, piše u istraživanju “Vrednosne orijentacije srednjoškolaca u Srbiji”, koje prenosi portal Blic žena.

Više od 45 odsto ispitanika smatra da je abortus greh, što ukazuje na uticaj religijskog diskursa”, zaključak je istraživanja.

Istraživanje “Vrednosne orijentacije srednjoškolaca u Srbiji” Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu pokazuje da je došlo do blagog pada patrijarhalnosti srednjoškolaca i oni danas, u odnosu na 2011. godinu, više naginju ka nepatrijarhalnoj vrednosnoj orijentaciji, skloniji su jednakosti u odnosima između muškaraca i žena, pa tu jednakost podržava 44 odsto srednjoškolaca.

Ako ste aktivni na društvenim mrežama, ovakav stav teško da će vas začuditi.

Brojke pokazuju da je nasilje nad ženama u porastu, a komentari na vesti iz crne hronike su zastrašujući, ali i savršeno opisuju kako smo došli do toga da srednjoškolci misle da “jedan šamar ženi nije nasilje”.

Setimo se samo najsvežijeg slučaja Branislave Gnjidić, koju je ubio muž.

Komentari na tu vest varirali su od: “Ubio ženu iz ljubomore? Svašta. Ubio ženu jer ga je varala. To nije ljubomora, već rešenje. On će izaći iz zatvora, a ona ga više neće varati”, pa do “Sad je čovek manijak zato što je nju i švalera ubio kulturno, bez mučenja? Šta je tu kriminal?”.

fb komentar

Krajem godine, muškarac D.D. (28) osmnjičen je za ubistvo bivše devojke D.K. (25) koju je Hitna pomoć zatekla bez svesti u Ulici Alekse Šantića u Novom Sadu.

Komentari na tu vest bili su u sličnom maniru. “Ne treba osuđivati jer ko zna šta je po sredi”, “Ko zna šta mu je rekla i kako ga je isprovocirala”, samo su neki od sličnih.

Takođe krajem godine je bivši košarkaš Milan Gurović pretukao suprugu i ćerku. Komentari su bili slični.

milan gurovic komentari

“Gde su nestala muška prava? Zašto se ceo svet zalaže samo za prava žena i dece? U ranije vreme kad se znalo ko je gazda i domaćin u kući, ovakvih stvari nije bilo, a danas je ženi i deci suviše dozvoljeno i muškarac mora kad-tad da pukne”, bio je prvi od problematičnih komentara, a i ostali su istom tonu.

Najkonzervantivnije stavove srednjoškolci gaje prema LGBTQ populaciji pa se 44 odsto ispitanika može okvalifikovati kao “homofobični”, a oko četvrtine smatra da pripadnici LGBTQ populacije “zaslužuju batine”.

Što se tiče stavova prema nacionalizmu, za 32 odsto anketiranih srednjoškolaca može se reći da imaju izražena nacionalistička uverenja, s tim da devojčice imaju manje izražene nacionalističke stavove nego dečaci, piše u zaključcima.

Navodi se da srednjoškolci imaju najveću socijalnu distancu prema gej i lezbejskoj populaciji, zatim prema Albancima i Romima, ali i prema migrantima, što ukazuje na postojanje etničkih stereotipa među mladima.

U istraživanju se navode i podaci iz drugih relevatnih anketa, koje su pokazale da više od polovine mladih u Srbiji od 19 do 35 godina i dalje živi sa roditeljima, a 37,5 odsto mladih nema nikakve prihode, dok više od polovine studenata mora u isto vreme da radi i studira, kako bi pokrili preskupe troškove studija i života.

“Ovi podaci govore da danas imamo rašireno siromaštvo među mladima. Ovako loš ekonomski položaj mlađe populacije može se popraviti strukturnim promenama koje bi se odnosile na promene tržišta rada, povećanje zaposlenosti, drugačije stambene politike i veću dostupnost obrazovanja za mlade iz socijalno deprilivilegovanih porodica”, navodi se u zaključcima istraživanja, uz ocenu da takvi društveni uslovi, siromaštvo i nizak životni standard, kombinovani sa plasiranim stereotipima, stvaraju pogodno tle za reprodukovanje stereotipa i tradicionalnih vrednosnih orijentacija.

Dodaje se da, posmatrajući rezultate u vremenskom periodu od 2011. do 2019. godine, oni ukazuju na opadanje tradicionalističkih vrednosti, što je verovatno posledica širih procesa modernizacije, koji nisu vezani za Srbiju.

Moja Branka, pa što si toliko, toliko trpela?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

143 Shares
143 Shares
Share via
Copy link