Najnovije vesti
Vesti Svet
"AMERIČKO LICEMERJE" Neprijatelji SAD se naslađuju haosom i nasiljem na američkim ulicama: Trebalo bi da se stidite

"AMERIČKO LICEMERJE" Neprijatelji SAD se naslađuju haosom i nasiljem na američkim ulicama: Trebalo bi da se stidite

Javni neredi zbog rasizma koji bukte Amerikom razotkrili su jedinstvenu nekompetentnost predsednika Donalda Trampa da se izbori sa ovakvom krizom. Podstaknuti smrću Džordža Flojda, nenaoružanog crnca koga je prilikom hapšenja ubio beli policajac, protestanti pale ulice širom zemlje, na šta je policija odgovorila gumenim mecima i suzavcem, a Tramp pretnjama vojnom odmazdom. Osude policijske brutalnosti od strane državnog vrha nije bilo.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
20200531 epa shawn thew washington Di019125583 preview Foto: Jim Lo Scalzo / EPA;
20200531 epa shawn thew washington Di019125583 preview

Neredi koji su zahvatili Ameriku postali su katalizator svetske eksplozije besa. Кritika na račun američkih vlasti odjeknula je sa ulica prestonica širom planete, a neke od vlada koje je Trampova administracija do juče prozivala zbog kršenja ljudskih prava predstavile su celokupni haos simbolom američkog licemerja.

Foto: Profimedia

Kritika Kine bila je najbrža i stigla je direktno iz vlade. To je bilo i bilo očekivano, jer je samo koji dan ranije Vašington zapretio sankcijama ako Peking odluči da primeni zakon o nacionalnoj bezbednosti, kojim će dobiti veću kontrolu nad Hong Kongom.

Nakon dana haotičnih scena u Americi, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing objavila je post sa rečima "Ne mogu da dišem" - Flojdove poslednje reči - na Tviteru, uz snimak svog američkog kolege koji kritikuje kineski napad na demokratske protestante u Hong Kongu. Još jedan od portparola kineskog ministarstva spoljnih poslova Liđijan Žao retvitovao je brojne komentare i izveštaje o protestima.

Kineski državni mediji danonoćno prenose izveštaje o protestima, opisujući ih kao još jedan od znakova "propasti Amerike".

- Gospodine predsedniče, ne skrivajte se iza tajne službe. Idite da ozbiljno razgovarate sa demonstrantima. Pregovarajte s njima, baš kao što ste apelovali na Peking da razgovara sa pobunjenicima iz Hong Konga – napisao je na Tviteru urednik "Global tajmsa" Hu Siđin.

U Iranu je ministar spoljnih poslova Muhamad Džavad Zarif objavio snimak izjave američkih zvaničnika iz 2018. godine u kome osuđuju Iran zbog korupcije i nepravde. U njegovoj verziji, reference na Iran zamenjene su Amerikom.

- Neki ne misle da #BlackLivesMatter (životi crnaca su bitni) - napisao je Zarif na Tviteru.

Na zvaničnom Tviter nalogu vrhovnog vođe Ajtolaha Homeinija našao se kratak video hronologije rasizma u Americi, praćen rečenicom: "Ako ste tamnoputi i šetate Sjedinjenim Državama, ne možete biti sigurni da ćete biti živi narednih nekoliko minuta".

Ruski predstavnik u UN Dmitrij Poljanskij optužio je Ameriku za duple standarde.

- Zašto SAD negiraju pravo Kine da obnovi mir i red u Hong Kongu, dok brutalno rasturaju proteste kod kuće? – zapitao se.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova istaklo je "sistemske probleme sa ljudskim pravima u Americi".

- Ovaj incident je daleko od prvog neopravdano nasilnog postupka američke policije. Prečesto im se dešavaju ovakvi zločini - navedeno je u saopštenju.

Kandski premijer Džastin Trudo prekršio je sopstveno nepisano pravilo da ne daje izjave o američkim unutrašnjim pitanjima i osudio rasizam.

- Brojni Kanađani vesti iz SAD prate uz šokiranost i užas. Rasizam je stvarnost kako u SAD, tako i u Kanadi. Znamo da se ljudi svakodnevno suočavaju sa sistematskom diskriminacijom i nesvesnom pristrasnosti - naglasio je Trudo.

U Africi američke diplomate na sve načine pokušavaju da poprave štetu po imidž države koju su načinili nedavni događaji.

Istaknuti medijski preduzetnik iz Demokratske Republike Кongo uputio je osuđujući tvit američkom ambasadoru Majku Hameru: „Dragi ambasadore, vaša zemlja trebalo da se stidi. Ponosna Amerika, koja je prošla kroz sve, od segregacije do izbora Baraka Obame, još uvek nije pobedila demone rasizma. Кoliko crnaca treba da ubiju beli policajci nego što vlasti ozbiljno reaguju?"

Šef komisije Afričke unije sa sedištem u Etiopiji, Musa Faki Mahamat, izjavio je da je Flojdova smrt ubistvo i kritikovao je „kontinuirane diskriminatorske postupke prema crnim građanima Sjedinjenih Američkih Država.“

Pročitajte još

Evropska unija je u ponedeljak rekla da se nada da će "sva pitanja" vezana za proteste u Sjedinjenim Državama "biti rešena brzo i uz puno poštovanje vladavine zakona i ljudskih prava."

- Žalimo zbog gubitka života, izražavamo saučešće pogođenima i osuđujemo nasilje i rasizam bez obzira odakle dolazi - dodato je u saopštenju.

Ono što nikome nije promaklo je da se na Zapadu takva retorika obično koristi za nasilne eskalacije u zemljama sa vrlo malo demokratskih ili ljudskih prava.

Rasprostranjena osuda delimično odražava ono što kritičari nazivaju erozijom američkog moralnog autoriteta. Tramp se već suočava sa kritikom zbog reakcije na pandemiju korona virusa zbog koje se Amerika dodatno izolovala i odstupila od decenijske uloge lidera u kriznim vremenima.