04. jun  2020. 15.24  | Izvor: Tanjug

Vakcinacija protiv koronavirusa moguća već od septembra?

BEOGRAD -

Ovih dana očekuju se rezultati prve kliničke studije vakcine protiv virusa korona, a ukoliko se efikasnost pokaže i u drugoj i trećoj fazi koje predstoje tokom leta, već od septembra krenuće vakcinacija, kaže direktor kompanije AstraZeneca za Srbiju Aleksandar Tripković.

Britanski proizvođač lekova " AstraZeneca " potpisao je ugovor o partnerstvu sa univerzitetom Oksford koji ima dugogodišnje iskustvo u razvoju vakcina.

Tripković je, na onlajn konferenciji "Zdravstvo u Srbiji posle pandemije" koju je organizovala Color Press Group, rekao da je vakcina pokazala efikasnost na životinjama - miševima i majmunima, i da se očekuju rezultati prve faze kliničke studije.

"Ulazi se u drugu i treću fazu studije tokom leta, gde će biti testirano više od 30.000 pacijenata. Ukoliko se pokaže efikasnost, već od septembra krenuće vakcinacija po redovnoj proceduri", naveo je Tripković.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sedam vakcina-kandidata su u prvoj ili drugoj fazi kliničkih ispitivanja.

Tagovi
Srodne vesti