Društvo

Studenti se od petka vraćaju u sarajevske domove, uz mjere i preporuke

Studenti se od petka vraćaju u sarajevske domove, uz mjere i preporuke
Foto: N.N. | Studenti se od petka vraćaju u sarajevske domove, uz mjere i preporuke

SARAJEVO - Studenti se u sarajevske domove na Bjelavama i u Nedžarićima vraćaju već sutra, 5. juna, a prostorije su spremne za njihov povratak.

Već neko vrijeme studenti se nadaju povratku u studentske domove. Nakon što je Senat donio odluku da nastava i ispiti počinju 8. juna, resorno ministarstvo je počelo sa pripremama za studente.

Ministar obrazovanja, nauke i mladih u KS Anis Krivić potvrdio je za Klix.ba da je sve spremno za dolazak studenata u domove, a kazao nam je da je povratak potvrdilo 480 studenata.

"Ja sam se obratio Zavodu za javno zdravstvo koji je izradio set preporuka za boravak u studentskim domovima. JU Studentski centar je upoznata sa tim preporukama o čemu su obavijestili studente i obezbijedili da se preporuke poštuju", rekao je Krivić.

Kada su u pitanju zaposleni domova ZZJZ preporučuje radu u smjenama kako bi što manje zaposlenih bilo u isto vrijeme na poslu.

Kada je u pitanju rad restorana, čitaonica, teretana i drugih zajedničkih prostorija potrebno je organizovati stolove tako da je moguće držati fizičku distancu.

Studenti su prije dolaska u domove dužni obavijestiti o epidemiološkoj slici, odnosno zdravstvenom stanju i kontaktima, te ukoliko se nešto promijeni u smislu povišene temperature o tome moraju obavijestiti. 

Potrebno je da drže fizičku distancu i pojačaju ličnu higijenu.

Prostorije su nekoliko puta očišćene i dezinfikovane. Dezinfekcija je rađena još dok studenti nisu bili napustili sobe, a urađena je i nakon što su otišli bh. državljani koji su po dolasku bili smještani u karantin uspostavljen na Bjelavama.

"Od direktora imam potvrdu da su izvršene sve pripremne radnje. U posljednja dva-tri dana sam iskordinirao sve i mjere i povratak studenata", kazao je Krivić.

Govoreći o novcu kojim su studenti platili mjesece iako nisu koristili usluge domova ministar je rekao da će odlučivati JU Studentski centar Sarajevo, ali i da vjeruje da će postupiti "u duhu svih odluka koje smo mi donosili u odnosu na javnu ustanovu Djeca Sarajeva".

"Siguran sam da studenti neće platiti za usluge koje nisu koristili budući da nisu ni birali da ne budu tu", naveo je on.

Krajem marta studenti su morali otići iz svojih soba, a predavanja su iz straha od širenja zaraze koronavirusa premještena na internet. 

U studentskom domu Bjelave je bio uspostavljen karantin za strane državljane koji su dolazili u BiH jedan period što je kod studenata tada stvorilo nezadovoljstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije