');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

NOVO ŽARIŠTE U SRBIJI U privatnom domu za stare u Novom Sadu ZARAŽENO SVIH 28 OSOBA

Svih 28 osoba iz privatnog doma za stara lica „Mas grin haus" u Petrovaradinu zaraženo je korona virusom, a jedna je na respiratoru.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Dom za stare "Radost" Negotin Foto: Tanjug
Dom za stare "Radost" Negotin

Sedam osoba, među kojima je i R. S. (69), prvi korisnik ovog doma kod kog je ustanovljeno prisustvo infekcije Kovid-19 nakon prijema u Institut u Sremskoj Kamenici, sada se nalaze na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine.

Kako je rekao Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada, u pitanju su korisnici i osoblje privatnog doma za stare u Preradovićevoj ulici, ostali koji nisu u KCV ostali su u domu koji je pretvoren u Kovid bolnicu. Jedna osoba je, prema njegovim rečima, stavljena na respirator.

Pročitajte još

- Čeka nas i dalje borba i ja apelujem na sve da i dalje budu obazrivi i budu svesni samoodgovornosti. Ne mogu da kažem šta je razlog, epidemiolozi će to utvrditi, ali je svakako jedan težak dan za nas - rekao je Vučević.

Vučević je dodao i da ne može da govori o vraćanju pojedinih mera u Novom Sadu, te da je do sada bio dobar trend. On smatra da je u pitanju incident, tamo gde nije smeo da se desi, ali da je Novi Sad otvoren grad već skoro mesec dana.

Pročitajte još

- Pratićemo dalje situaciju, privremena bolnica na Novosadskom sajmu danas se uklanja i Sajam se sprema za jesenje manifestacije. Vraćamo se životu, ali to nas ne oslobađa lične odgovornosti da vodimo računa o svim aspektima koji mogu da dovedu do širenja virusa. Uzdam se u naše lekare da ćemo proći sa što manje posledica – nastavio je gradonačelnik.

U Kliničkom centru Vojvodine se od jutros nalazi ukupno 34 obolelih od virusa korona. Ovo je znatan porast broja obolelih, jer je u sredu bilo 23 pacijenta, a dan pre toga 11. Povećanje je i posledica dolaska pacijenata koji su bili u privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu.

U Novom Sadu je u protekle tri nedelje bilo samo šest novoobolelih, pokazuju podaci Instituta "Batut".

"Povodom novonastale epidemiološke situacije u privatnoj gerontološkoj ustanovi u Petrovaradinu, pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova organizovaće danas u 15 sati konferenciju za medije. Izjavu će dati inspektorka socijalne zaštite Maja Raljić", piše u saopštenju.