Privreda

Vučić: Litijum će se moći izvoziti samo pod kontrolom države

Vučić: Litijum će se moći izvoziti samo pod kontrolom države
Foto: Tanjug | Vučić: Litijum će se moći izvoziti samo pod kontrolom države

LOZNICA/BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija raspolaže sa 10 odsto svjetskih rezervi litijuma i da će određene količine tog minerala moći da se izvoze samo pod kontrolom države.

Podsjetivši da se litijum-borat koristi za proizvodnju baterija svuda u svijetu, Vučić je rekao da je namjera države da se taj mineral prerađuje i služi za proizvodnju u Srbiji.

On je u Loznici, na čijem se području prema ranijim procjenama nalazi oko 135 miliona tona litijum-borata, rekao i da je namjera da se, zahvaljujući tome, privuku investitori i otvore fabrike na području Podrinja.

Odgovarajući na pitanje da li država razmišlja o povećanju rudne rente, Vučić je rekao da to "nije lako uraditi".

Prema njegovim riječima, ne bi lako moglo da se dođe do dogovora sa ruskim NIS-om, kao ni sa Kinezima koji su preuzeli borski rudnik i mnogo pomogli Srbiji.

Na području Loznice jedna od vodećih svjetskih kompanija "Rio tinto" razvija projekat "Jadar", kojim je obuhvaćeno ležište litijum-borata - jedno od najznačajnijih u svijetu.

Jadar predstavlja jedinstveno ležište novog litijum-natrijum-borosilikatnog minerala jadarita, otkrivenog 2004. godine u zapadnoj Srbiji u blizini Loznice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije