Tužilaštvo upozorilo Plenkovića, on negira pritisak

Državno tužilaštvo upozorilo je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na Zakon koji zabranjuje pritisak na Tužilaštvo. Plenković negira pritisak

Izvor: B92

Četvrtak, 04.06.2020.

13:40

Tužilaštvo upozorilo Plenkovića, on negira pritisak
EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Plenković je upozoren povodom njegove nedavne izjave da bi DORH mogao da istraži i najuticajniju opozicionu SDP.

Plenković je to rekao pošto je prošle sedmice uhapšena grupa HDZ-ovaca osumnjičena za koruptivne radnje i zloupotrebu položaja medju kojima je i istaknuta HDZ-ovka i nekada gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

"Što se tiče aktivnosti na koje se aludira, koje su koruptivnog karaktera, očekujem da tela, i policija i DORH procesuiraju i one koji su vezane i za SDP", rekao je ranije Plenković i kao primer naveo javne nabave oko Evropske prestolnice kulture u Rijeci.

Rekao je da očekuje da isti aršini budu primenjeni prema svima.

Tužilaštvo ga je saopštenjem na zvaničnoj internet stranici upozorilo na zabranu pritiska i svakog oblika uticaja, posebno prema državnim tužiocima i njihovim zamenicima, zloupotrebu javnih ovlašćenja i korišćenje medija i javnih istupa u predmetima krivičnih dela koja se sprovode po službenoj dužnosti, a u cilju zaštite državne imovine.

Premijer Andrej Plenković tvrdi da mu ni na pameti nije bilo da vrši pritisak na Tužilaštvo i da je ceo njegov kabinet privržen borbi protiv korupcije.

"Želimo da ohrabrimo borbu protiv korupcije. I DORH i policija rade bez bilo čijeg upliva", ustvrdio je Plenković na otvorenom delu sednice vlade. Vlada je, kazao je, razrešila neke državne službenike, čime su, smatra, jasno pokazali da ne žele da budu upleteni u pojedinačne akte, koji narušavaju ugled vlade.

"Ovo govorim bez primisli o pritisku na tela. Ali, važno je da se utvrdi ko je za to odgovoran", rekao je Plenković, prenela je zagrebačka N1 tv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: